ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο πιστός φίλος

Σε περασμένες εποχές μεταφερόμαστε και σε αυτό το φύλλο εργασίας. Ανάμεσα σε παλιά Αναγνωστικά του 1974 και σύγχρονες ποιητικές συλλογές, αναζητούμε τα χαρακτηριστικά του πιστού φίλου και την Αρχαία Ελληνική κλίση του.
Έντυπο Υλικό 1

Ημερομηνια: 05-03-2020 Συγγραφεας: Ελισάβετ Ζαρολιάγκη

Το φύλλο εργασίας 12 σελίδων, μας μεταφέρει στα Αναγνωστικά της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης της Α΄ και Β΄ Δημοτικού του Γεωργίου Ν. Ζούκη. Ο πιστός φίλος προβάλει μπροστά μας και ζητά να τον αποδώσουμε μόνοι μας στα Νέα Ελληνικά, ενώ η δοτική πτώση τρέχει ξοπίσω του φωνάζοντας «πολλώ δε μάλλον, υπάρχω και γωωωωω»! Ο Αριστείδης μας, ζητά να μάθει την Αρχαία Ελληνική κλίση του ουσιαστικού «ὁ φίλος» και η δοτική δικαιώνεται παίρνοντας τη μεσαία θέση τον πίνακα των πτώσεων. Το φύλλο ολοκληρώνεται με απόσπασμα από το βιβλίο, της Ελένης Κατσαμά, «Σαν τα χελιδόνια» και η αξία της πραγματικής φιλίας αποθεώνεται!


ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ
Έντυπο Υλικό 2

Ημερομηνια: 05-03-2020 Συγγραφεας: Ελισάβετ Ζαρολιάγκη

Οι απαντήσεις των ασκήσεων και οι οδηγίες προς τον/ την εκπαιδευτικό.


ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ
Πολυμεσική Υποστήριξη του Μαθήματος 1

Ημερομηνια: 05-03-2020 Συγγραφεας: Ελισάβετ Ζαρολιάγκη

: Η προβολή περιέχει και άλλα λεξο-παιχνίδια με το ουσιαστικό «ο φίλος». Σχηματίζουμε παράγωγα και σύνθετα, ενώ ο Αριστείδης επιμένει στην Αρχαία Ελληνική κλίση του ουσιαστικού «ὁ φίλος» και συμπληρώνει καταλήξεις με οδηγό το άρθρο τους. Ξάφνου, μια ιδεοθύελλα «φιλίας» και ένας αργεντίνικος άνεμος μας ξυπνά και μας θυμίζει πως «Μου αρκεί που με θέλεις για φίλο. Ευχαριστώ που είμαι». Καληνύχτα Χόρχε! Καληνύχτα Αριστείδη!


ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ