Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Το σχολείο γιορτάζει την ελευθερία και τη δημοκρατία, 17η Νοεμβρίου 1973.

Ημερομηνια: 12-11-2016

Στο μάθημα της Γλώσσας θα βρείτε φύλλα εργασίας και παρουσιάσεις για να μοιραστείτε με τους μαθητές σας τα ιδανικά της ελευθερίας και τα μηνύματα που περνούν μέχρι σήμερα τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

 

Για την Δ Δημοτικού έχουμε δημιουργήσει: Ένα πολύ ενδιαφέρον φύλλο εργασίας που έχουν καταχωρισθεί δύο κείμενα της Ζωρζ Σαρή από δύο διαφορετικά βιβλία, «Τα γενέθλια» και «Τα χέγια». Παράλληλα, υπάρχουν φωτογραφίες οι οποίες έχουν ληφθεί εκείνη την εποχή και στις οποίες αναδεικνύεται το κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων που υφίσταντο οι πολίτες. Στην προβολή έχουν καταχωρισθεί φωτογραφίες από τα δύσκολα χρόνια της επταετούς δικτατορίας. Αρχικά, θα δούμε φωτογραφίες από την 21η Απριλίου 1967, εν συνεχεία από την καθημερινότητα του ελληνικού λαού και τις διεθνείς αντιδράσεις και στη συνέχεια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πολύ ενδιαφέρουσες γελοιογραφίες της εποχής τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ξένο τύπο.

 

Το εκπαιδευτικό υλικό για την Δ Δημοτικού θα το βρείτε εδώ.

 

Για την E Δημοτικού έχουμε δημιουργήσει: Ένα φύλλο εργασίας περιέχει μια σειρά από κείμενα σχετικά με τη χούντα και την ηρωική αντίσταση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Ειδικότερα, περιέχει συνέντευξη του στρατιώτη που οδηγούσε το τανκ, αποσπάσματα από το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά, αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής σχετικά με την απαγόρευση των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και τι μετέδιδε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου. Μια πολύ πλούσια προβολή 33 διαφανειών σχετικά με την επιβολή της δικτατορίας, την αντίσταση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, φωτογραφίες από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, κείμενα και συνεντεύξεις της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου και φωτογραφίες από την εισβολή στην μαρτυρική νήσο Κύπρο.

 

Το εκπαιδευτικό υλικό για την Ε Δημοτικού θα το βρείτε εδώ.

Για την Στ Δημοτικού έχουμε δημιουργήσει: Κείμενα και φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Πολυτεχνείο και την περίοδο της δικτατορίας, για να κατανοήσουν οι μαθητές το κλίμα της εποχής και να εκφράσουν τις ιδέες και τα συναισθήματα που τους δημιουργούν τα γεγονότα. Ακολουθεί μια εξαιρετικά πλούσια προβολή 39 διαφανειών σχετικά με την επιβολή της χούντας, τις διεθνείς αντιδράσεις, την καθημερινότητα των Ελλήνων, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την εισβολή στην Κύπρο.

Το εκπαιδευτικό υλικό για την Στ Δημοτικού θα το βρείτε εδώ.