Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Επιστήμονες στολίδια!

Ημερομηνια: 12-12-2016

Ακολουθούμε το γιορτινό πνεύμα και προτείνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με φιγούρες από επιστήμονες και επιστημόνισσες. Ακολουθώντας τους συνδέσμους

http://www.symmetrymagazine.org/sites/default/files/images/hi-res/SnowflakeTemplate_Einstein_0.pdf

 

http://www.symmetrymagazine.org/sites/default/files/images/hi-res/SnowflakeTemplate_MarieCurie.pdf

 

http://www.symmetrymagazine.org/sites/default/files/images/hi-res/SnowflakeTemplate_Schrodinger.pdf

μπορείτε να κατεβάσετε τα πρότυπα και στη συνέχεια να τα κόψετε δημιουργώντας όμορφες χιονονιφάδες. 

επιστήμονες στην teacherland για τα Χριστούγεννα

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα απότελεί πρώτης τάξης ευκαιρία να αναφερθούμε στο έργο των διάσημων επιστημόνων και επιστημονισσών, προβάλλοντας ιδιαίτερα τον ρόλο των γυναικών στην πορεία της επιστήμης, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να καταρριφθούν ανδροκρατούμενες θεωρήσεις. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε λίγα λόγια για κάθεμία από τις τρεις φιγούρες επιστημόνων/επιστημονισσών:

Ο Αϊνστάιν γεννήθηκε στην Γερμανία το 1879. Το 1922 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Διάσημες επίσης ήταν οι ερμηνείες του για την κίνηση Μπράουν, για την ειδική και τη γενική θεωρία της σχετικότητας καθώς και για την ισοδυναμία ανάμεσα στην ενέργεια και τη μάζα. 

Η Μαρί Κιουρί (το Κιουρί είναι το όνομα του άνδρα της, το πατρικό της όνομα είναι Σκλοντόβσκα) γεννήθηκε στην Πολωνία το 1867. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Παρίσι γιατί εκείνα τα χρόνια δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο. Κέρδισε δύο βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες της στη ραδιενέργεια. 

Ο Σρέντιγκερ γεννήθηκε στην Αυστρία το 1887 και ήταν ένας από τους θεμελιωτές της κβαντικής θεωρίας. Διάσημο είναι το θεωρητικό του πείραμα με την περίφημη γάτα (που παρουσιάζεται και στο σχέδιο!) ενώ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες του στην κβαντική φυσική.