Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Γλώσσα Στ Δημοτικού: Χριστούγεννα

Ημερομηνια: 15-12-2016

Σε αυτήν την ενότητα στρεφόμαστε στα Χριστούγεννα, στα έθιμα που τα συνοδεύουν, αλλά και στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Με αυτό το σκεπτικό αξιοποιούμε ένα κείμενο του Φώτη Κόντογλου στο οποίο αναδεικνύονται τα δύο κυρίαρχα στρώματα της κοινωνίας, αλλά και παρουσιάζονται εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, όπως τα κάλαντα και το γιορτινό τραπέζι και οι πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα το χτες και στο σήμερα και ανάμεσα στο ορθόδοξο δόγμα και σε αυτό των καθολικών. Ο Κόντογλου με αυτές του τις αναφορές θέλει να καθαγιάσει το παρελθόν και την ευσέβεια που υπήρχε στα παλιά χρόνια, αλλά παράλληλα επιδιώκει να καταστήσει σαφείς τις διαφορές ανάμεσα στους Ορθοδόξους και στους Ρωμαιοκαθολικούς.

Το φύλλο εργασίας ολοκληρώνεται με μια άσκηση δημιουργικής σκέψης. Σε α0υτήν οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να σκεφτούν από μόνοι τους για ποιο λόγο κάθε μία από τις μορφές του πίνακα αναπαρίσταται με τον τρόπο που αναπαρίσταται. Κάθε απάντηση, εφόσον είναι στοιχειωδώς τεκμηριωμένη, θα γίνει αποδεκτή. Ο/η εκπαιδευτικός ίσως χρειαστεί να συνδράμει τους μαθητές δίνοντάς τους κάποια σχετική βοήθεια, προκειμένου να ερμηνεύσουν την αγιογραφία.

Η παρουσίαση σε Powerpoint περιλαμβάνει έργα τέχνης που απεικονίζουν την γέννηση του Χριστού από το Μουσείο του Λούβρου, εκκλησίες της Ιταλίας, συλλογές της Ουάσινγκτον, το Βρετανικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο. Τέλος παρουσιάζεται ένα πολύ πρωτότυπο ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων «οι Αράπηδες της Δράμας».

Το χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό υλικό για την Γλώσσα της Στ Δημοτικού θα το βρείτε εδώ.