Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Μαθαίνω Αρχαία Ελληνικά στην Στ Δημοτικού.

Ημερομηνια: 30-12-2016

 

Η εκπαιδευτική ομάδα της Teacherland εγκαινιάζει ένα πολύ φρέσκο εκπαιδευτικό υλικό που «έρχεται» από τα αρχαία χρόνια! Το εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να μυήσουν τους μαθητές τους στο πλούτο της γλώσσας μας, να τους διδάξουν τις ρίζες της και να συνδέσουν τα αρχαία ελληνικά με τα νέα. Επίσης το υλικό μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και γονείς που επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με τα Αρχαία Ελληνικά και να τα προετοιμάσουν για το Γυμνάσιο. Την συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού έχει αναλάβει η φιλόλογος Ελισάβετ Ζαρολιάγκη BA, M.Ed. με πολύχρονη εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και στην διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Περισσότερα στοιχεία για την επαγγελματική δράση  της κα Ζαρολιάγκη μπορείτε να  διαβάσετε εδώ. Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι της αρχαίας ελληνικής γλώσσας!

Με οδηγό τη φαντασία μας, μεταφερόμαστε στο Θέατρο της Επιδαύρου και ξεκινάμε το μαγικό μας ταξίδι σε αρχαία μνημεία και αρχαίες ελληνικές λέξεις. Τα ρομποτάκια της Teacherland έρχονται σε επαφή, γνωρίζονται καλύτερα, επικοινωνούν και αρχίζουν σιγά σιγά να ανακαλύπτουν τις ρίζες τους και τα κοινά τους σημεία στο χρόνο...  Το ρομποτάκι των Αρχαίων Ελληνικών της Στ΄ Δημοτικού αφηγείται την ιστορία της ελληνικής μας γλώσσας, θυμάται το μύθο του Ηρακλή με τα φίδια, αναζητά κύρια ονόματα με Α΄ και Β΄ συνθετικό το ουσιαστικό «κλέος» και η αρχαία ελληνική μυθολογία αναβιώνει μπροστά μας!

Στις 16 διαφάνειες της παρουσίασης σε Powerpoint γνωρίζουμε τα μέρη του αρχαίου θεάτρου, παίζουμε με αρχαία ελληνικά παιχνίδια, αναζητούμε ουσιαστικά της αρχαίας ελληνικής που αλλάζουν γένος στη Νέα και σχηματίζουμε παράγωγα των αρχαίων ελληνικών ουσιαστικών «ὁ παῖς» και «ἡ χείρ». Στην τελευταία διαφάνεια χαλαρώνουμε παίζοντας «Στομάχιον»!

Το φύλλο εργασίας 23 σελίδων, με φόντο το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, περιέχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τα Αρχαία της Στ΄ με απαρχή την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και αναφορές στην προσφορά της στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Το μύθο του Ηρακλή στη Νέα και Αρχαία Ελληνική γλώσσα, ενδιαφέρουσες ασκήσεις λεξιλογικού και ετυμολογικού χαρακτήρα, καθώς και ένα σταυρόλεξο γνώσεων και μνήμης. Τέλος, μαθαίνουμε πώς να καταγράφουμε τα σημαντικότερα στοιχεία μιας ιστορίας σύμφωνα με την άποψή μας.

Το εκπαιδευτικό υλικό των Αρχαίων Ελληνικών θα το βρείτε εδώ.