Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο λυποπόταμος της Λίνας Μουσιώνη σε εικονογράφηση Βανέσσας Ιωάννου

Ημερομηνια: 10-01-2017

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένας μικρός λυποπόταμος  καθρεπτίζεται  στο ποτάμι της γειτονιάς του γυρεύοντας μια τυχερή αντανάκλαση. Αυτή που τον δείχνει λεπτό με μέση δακτυλίδι.  Δεν χαμογελά  ποτέ ούτε παίζει με φίλους. Βουτηγμένος στη λύπη για τα μπόλικα παχάκια του, ξεκινά να βρει τον λεπτό  κι όμορφο εαυτό του. Στο δρόμο του  θα  συναντήσει  έναν ελέφαντα κι έναν ρινόκερο που πιστεύουν πως κουβαλούν πάνω τους τρομερά ελαττώματα.  Όλοι μαζί θα γίνουν μια μοναδική παρέα, καλύτερη κι από τους Τρεις  Σωματοφύλακες!  Στις προσπάθειες τους  να λύσουν τα «προβλήματά» τους θα πέσουν σε μεγάλες παγίδες.  Η  μαντάμ Ζιζέλ Ντε Ριγέ με τα πινέλα της, η σενιόρα Καμέλια Πάρνταλι  με την υψηλή ραπτική της  και ο  δον Λεόνε Παρδαλεόνε με το γυμναστήριό του  θα εκμεταλλευτούν την ανασφάλειά τους και θα τους εξαπατήσουν με κόλπα και τεχνάσματα.  Μόνο όταν ανακαλύψουν πως διακινδυνεύουν την υπέροχη φιλία τους, θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη στο μοναδικό και ξεχωριστό «εαυτό» τους και θα βρουν το δρόμο τους στη χαρά και τη ζωή.

 Η ιστορία του λυποπόταμου είναι μια αλληγορία για τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς, την ομοιομορφία και τα στερεότυπα που επιβάλλουν. Εικόνες πλαστής τελειότητας κατακλύζουν ως παραστάσεις τα παιδιά, μέσα από την τηλεόραση, τα περιοδικά, ακόμη και  τα παιχνίδια. Μια παγωμένη αισθητική ομοιομορφίας μονοπωλεί την εικονική πραγματικότητα. Πίσω από την αναζήτηση  ενός νέου «εαυτού» από τους φίλους, κρύβονται αλήθειες για τους «πλαστικούς» ανέκφραστους ανθρώπους, τις επιβαλλόμενες μόδες, την τυποποιημένη αντίληψη της ομορφιάς και της ασχήμιας. Ο ναρκισσισμός παραμονεύει  και πολύ εύκολα μπορεί κανείς να γίνει θύμα του.  Η  αυτοεκτίμηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας, από την πρώιμη νεαρή  ηλικία, συντελούν καθοριστικά στην συνολική εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών. Στην αγάπη και αποδοχή της μοναδικότητάς τους.   Η ιστορία  του λυποπόταμου εστιάζει στα εξωτερικά  χαρακτηριστικά που συχνά παρασύρουν τα παιδιά στην παγίδα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, της απομόνωσης, της απόρριψης. Το βιβλίο διατυμπανίζει πως η ζωή έχει νόημα όταν προβλήματα, χαρές και λύπες μοιράζονται με τους φίλους που μας νοιάζονται για αυτό που είμαστε και όχι γι΄ αυτό που δείχνουμε.  Και πως η αληθινή ομορφιά κρύβεται μέσα μας, στις ιδιαίτερες δεξιότητες μας, στην αξία και το νόημα που δίνουμε στη ζωή μας.

Τα συμβολικά στοιχεία της ιστορίας αναδεικνύονται με την ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου. Η Βανέσσα Ιωάννου παρακολουθεί  διακριτικά το κείμενο και σχολιάζει εικαστικά όσα αυτό υπαινίσσεται.  Κείμενο και εικόνα  ισορροπούν στις σελίδες και συνεργάζονται για να μεταφέρουν στο μικρό αναγνώστη ατμόσφαιρα παραμυθιού με μπόλικη περιπέτεια, χιούμορ και δράση.

Ένα βιβλίο όχι μόνο για ανάγνωση αλλά και ακρόαση. Η έκδοση διαθέτει QR Code με την αφήγηση της ιστορίας που μπορεί να ακουστεί, χωρίς καμία επιβάρυνση,  χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή σε tablet  ή κινητό.

 

 Λίνα Μουσιώνη

Στοιχεία επικοινωνίας:

https://www.facebook.com/Lina-Mousioni-791470534220860/

 

https://www.facebook.com/lina.mousioni