Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Έτερος Εγώ: Ένα αστυνομικό θρίλερ με συναρπαστικούς γρίφους και μαθηματικές αναφορές.

Ημερομηνια: 16-01-2017

Πριν 20 μέρες πήγα με τον άντρα μου να δούμε μια ταινία στον κινηματογράφο. Λίγο πριν ξεκινήσει η ταινία είδαμε ένα τρέιλερ μιας άλλης που θα παιζόταν προσεχώς. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του τρέιλερ μου ήρθε στο μυαλό το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Πυθαγόρεια Εγκλήματα». Στην συνέχεια του τρέιλερ κατάλαβα ότι η ταινία είχε τελείως διαφορετική υπόθεση. Η ταινία έχει τον τίτλο «Έτερος Εγώ» με σκηνοθέτη τον Σωτήρη Τσαφούλια. Έπειτα από μερικές ημέρες έλαβα ένα email από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, που με ενημέρωνε ότι έχει βάλει το χεράκι του στην ταινία. Επιτέλους για πρώτη φορά θα βγει στους κινηματογράφους ελληνική ταινία με θέμα τα Μαθηματικά!  Θα την απολαύουμε όλοι στις αίθουσες από 18 Ιανουαρίου.

 

Μαρία Πριοβόλου

 

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μας λέει λίγα λόγια για την σχέση του με την ταινία «Έτερος Εγώ»:

«Όταν ο Σωτήρης Τσαφούλιας μου τηλεφώνησε για να μου πει πως είχε διαβάσει κάποιο διήγημά μου βασισμένο στους φίλιους αριθμούς του Πυθαγόρα και πως ο ίδιος είχε στο μυαλό του ένα σενάριο με ανάλογη δομή παραξενεύτηκα. Σίγουρα οι φίλιοι αριθμοί είναι μια ιδέα αφηγηματικά εκμεταλλεύσιμη – γενικά οι σκέψεις που αποδίδονται στον Πυθαγόρα και τείνουν να αντιστοιχίσουν κάποιους αριθμούς και τις ιδιότητές τους με άυλες ποιότητες όπως η αρμονία, η τελειότητα, η φιλία, η αγάπη αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάποιον που θέλει να σκαρώσει μια πρωτότυπη ιστορία. Ωστόσο για να κατανοήσει κανείς την αντιστοίχηση πρέπει να είναι σε θέση να μελετήσει τις ιδιότητες των εν λόγω αριθμών. Κι αν αυτό είναι εφικτό σ’ ένα γραπτό κείμενο – το έχεις μπροστά σου, σημειώνεις, γυρίζεις πίσω και το ξαναδιαβάζεις, αναρωτήθηκα πώς θα το κατάφερνε ο Σωτήρης σε μια ταινία, όπου οι εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη με ...κινηματογραφική ταχύτητα.

Κουβαλώντας τις επιφυλάξεις μου πήγα να τον συναντήσω. Μ’ εντυπωσίασε το πάθος του, ο ενθουσιασμός του, η αποφασιστικότητά του. Φυσικά δήλωσα πρόθυμος να βοηθήσω. Δουλέψαμε μαζί αρκετές φορές, διάβασα το σενάριο – ήταν πράγματι εντυπωσιακό – έκανα τις δασκαλίστικες παρατηρήσεις και τις μαθηματικές επεμβάσεις μου κι απέσπασα την υπόσχεση να έχω κι εγώ ένα περασματάκι όταν με το καλό θα γυριστεί η ταινία.

Η πρώτη έκπληξη ήταν όταν μου τηλεφώνησε για να μου πει πως τα γυρίσματα είχαν σχεδόν τελειώσει και να με ρωτήσει πότε θα πάω να γυρίσουμε το δικό μου κομματάκι. Η δεύτερη ήταν όταν με κάλεσε να δούμε την ταινία. Το Έτερος Εγώ, που απέσπασε ήδη δυο βραβεία από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι μια ταινία εξαιρετική. Ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ, μια σε βάθος μελέτη χαρακτήρων, μια ζωντανή φωτογραφία της σύγχρονης Αθηναϊκής ατμόσφαιρας. Κι οι φίλιοι αριθμοί; Μια ακόμα εντυπωσιακή επιτυχία της ομάδας! Χάρη στα σκηνοθετικά ευρήματα του Σωτήρη, χάρη στις εντυπωσιακές ερμηνείες του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και του Francois Cluzet, ο θεατής θα σχηματίσει μια σαφή εικόνα περί του τι είναι, κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο όταν στο τέλος του έργου «δι’ ελέου και φόβου» θα περαιωθεί η «των τοιούτων παθημάτων κάθαρσις».

Πάντως για τον θεατή που θέλει να πάει «διαβασμένος» ας πούμε και τι είναι οι φίλιοι αριθμοί: Το 220 διαιρείται ακριβώς με το 1, το 2, το 4, το 5, το 10, το 11, το 20, το 22, το 44, το 55 και το 110. Όλοι αυτοί οι αριθμοί έχουν άθροισμα 284. Με τη σειρά του το 284 διαιρείται ακριβώς με το 1, το 2, το 4, το 71, και το 142 που έχουν άθροισμα 220. Αυτή η σπάνια αμοιβαιότητα που οι Πυθαγόρειοι γνώριζαν ότι ισχύει μόνο για το 220 και το 284 (σήμερα γνωρίζουμε αρκετά ακόμα ζευγάρια φίλιων αριθμών, για παράδειγμα το 1184 – 1210) τους έκανε να χαρακτηρίσουν τους 220 και 284 ως φίλιους. Τώρα τι σχέση έχουν η φίλιοι αριθμοί με μια σειρά δολοφονιών και την εξιχνίασή τους; Όπως έλεγαν τα παλιά προγράμματα του σινεμά, η συνέχεια επί της οθόνης...»

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ένα αστυνομικό θρίλερ στο ύφος των ευρωπαϊκών ταινιών του είδους, με πυκνό μυστήριο, αινιγματική ατμόσφαιρα, συναρπαστικούς γρίφους, μαθηματικές αναφορές και πολλές ανατροπές είναι η δεύτερη ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια, στην οποία υπογράφει και το σενάριο. To ρόλο του κεντρικού εξιχνιαστή μιας σειράς αλληλένδετων δολοφονιών αναλαμβάνει ένας εκκεντρικός εγκληματολόγος, τον οποίο ενσαρκώνει ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, έχοντας στο πλευρό του ως μέντορα και αμέριστο υποστηρικτή, τον μοναδικό Δημήτρη Καταλειφό. Σε ρόλο-κλειδί για την επίλυση του μυστηρίου συναντάμε τον μεγάλο Γάλλο σταρ των «Άθικτων», Francois Cluzet, στην μοναδική μέχρι σήμερα εμφάνισή του σε ταινία ελληνικής παραγωγής. Το πολύ ιδιαίτερο καστ συμπληρώνουν ο αγαπητός στο τηλεοπτικό κοινό Μάνος Βακούσης και η ανερχόμενη Ιωάννα Κολλιοπούλου. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποσπώντας δύο βραβεία: Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας-Μιχάλης Κακογιάννης και Βραβείο Νεότητας.

Αν αγαπάτε τις αστυνομικές περιπέτειες με έντονο μαθηματικό άρωμα, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο «Πυθαγόρεια εγκλήματα» του Τεύκρου Μιχαηλίδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.