Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Με αφορμή την Νέα Σελήνη της 28 ης Ιανουαρίου 2017 λίγα λόγια για τις κινήσεις της, την αστρική, και συνοδική της περίοδο.

Ημερομηνια: 23-01-2017

Οι κινήσεις της Σελήνης  : 

Οι βασικές κινήσεις της Σελήνης είναι δύο. Κινείται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά και συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από το κέντρο της σε 29,53 ημέρες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας. Ο Συνοδικός Μήνας χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του χρόνου  στα σεληνιακά και τα σεληνοηλιακὰ ημερολόγια.  Επίσης περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της και συμπληρώνει μια περιστροφή σε 27,3 ημέρες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται αστρικός μήνας. Το αποτέλεσμα των δύο αυτών κινήσεων είναι η Σελήνη να δείχνει σε μας πάντοτε την ίδια πλευρά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σύγχρονη περιστροφή της Σελήνης και οφείλεται στην εξίσωση των χρόνων της περιφοράς της γύρω από τη Γη και της περιστροφής γύρω από τον άξονά της. 

Τι είναι η νέα Σελήνη : 

Κατά την Νέα Σελήνη o Ήλιος, ἡ Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονταιΣε 27,3 ημέρες ἡ Σελήνη συμπληρώνει μία περιστροφή άλλα και η Γη έχει μετακινηθεί περίπου 27 μοίρες  επὶ του τροχιακού της κύκλου. Ἡ Σελήνη και ἡ Γη χρειάζονται 2,2 ημέρες επιπλέον για να ευθυγραμμισθούν και πάλι με τον ήλιο για την επομένη Νέα Σελήνη. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η νέα Σελήνη και η αστρική και συνοδική περίοδος της. 

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε σε βίντεο να γίνεται αναπαράσταση των φάσεων και των θέσεων της Σελήνης στη διαδρομή των συνόδων της. Αναπαράσταση που συνδυάζει το φαινόμενο και τη θέαση του ορατού ημισφαιρίου της σελήνης σε συγκεκριμένη στιγμή. 

 Πηγές Δημοσίευσης 

  1. http://www.astrovox.gr/forum/calendar.php 

  1. http://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7 

  1. http://www.astrologicon.org/selene/moon-phases-astronomy.html 

 

Γεώργιος Γ. Ούτρας

Μαθηματικός ΠΕ03 – Τεχνικός Η/Υ (Δ.Ε.) – Απόφοιτος Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας (Ι.Σ.Δ.Ε.Κ) – Σπουδαστής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Σχολής της Ι.Μ.Τ.Σ.