Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Zητείται άλογο για αμαζόνα, της Λίνας Μουσιώνη, σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια

Ημερομηνια: 17-02-2017

Η Λίνα Μουσιώνη είναι μια από τις αγαπημένες μας συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Ο λόγος είναι ότι τα θέματα που παρουσιάζονται στα βιβλία της είναι πολύ σύγχρονα και επίκαιρα. Ο τρόπος γραφής της έχει αγγίξει τα παιδιά μας. Την ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεται και παρουσιάζει πάντα τα νέα της βιβλία στην Teacherland. Το «Zητείται άλογο για αμαζόνα» δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τις απόκριες, είναι ένα βιβλίο που μιλεί στην καρδιά των παιδιών και τους βοηθάει να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η φιλία, η φαντασία και η κατάργηση των στερεοτύπων μεταξύ των δυο φύλων.

Ας αφήσουμε την Λίνα να μας μιλήσει για το βιβλίο της:

Η Δανάη θέλει να φορέσει μία εντυπωσιακή στολή πριγκίπισσας στο αποκριάτικο πάρτι του σχολείου. Και τη βρίσκει στην αστραφτερή  στολή της Πριγκίπισσας Ηλιαχτίδας! Κατάφερε να πείσει ακόμη και τη μαμά της που αντιπαθεί κάθε τι  πριγκιπικό.  Όταν όμως έρχεται η σακούλα με τη φορεσιά στο σπίτι, την περιμένει μια τεράστια απογοήτευση. Αντί για την Πριγκίπισσα Ηλιαχτίδα βγαίνει μια κατακόκκινη στολή ιππότη. Παντελόνι κολάν, πουκάμισο, μπέρτα και καπέλο με πούπουλα μετατρέπονται χάρη στη φαντασία της μαμάς σε στολή Αμαζόνας της Φωτιάς. Τι ντροπή στο πάρτι! Τι δουλειά έχει μια αμαζόνα ανάμεσα σε τόσες λαμπερές πριγκίπισσες; Η μικρή ηρωίδα κρύβεται σε μια γωνιά και περιμένει λυπημένα. Ώσπου ξαφνικά περνάει από μπροστά της σαν σίφουνας ένα παράξενο άλογο με το στέμμα της Πριγκίπισσας Ηλιαχτίδας στο κεφάλι. Μια  κατακόκκινη αμαζόνα και ένα πορτοκαλί άλογο είναι τέλειος συνδυασμός! Μήπως, τελικά, καλά λένε πως «κάθε εμπόδιο για καλό»;

Με το εύρημα ενός αποκριάτικου κοστουμιού, η ιστορία ξεκινά απ΄ τις προσδοκίες και αγωνίες των μαμάδων και τα «θέλω» των παιδιών για να καταλήξει στη δύναμη της φιλίας, την αξία της φαντασίας και την κατάργηση των έμφυλων στερεοτύπων. Η αγωνίστρια δυναμική μητέρα αρνείται πεισματικά να ντύσει την κόρη της με ρούχα σε γλυκερά χρώματα και ξεπερασμένους ρόλους. Η μικρή θέλει να είναι κομμάτι της ομάδας και επιμένει στη «ροζ» δημοφιλή εκδοχή της πριγκίπισσας.  Η διαχείριση του μοιραίου λάθους θα αποκαλύψει στην ηρωίδα πόσο σημαντική είναι η φαντασία, η ευελιξία, η προσπάθεια και κυρίως η βοήθεια των φίλων. Ακόμη κι αν δεν ανήκουν στο ίδιο φύλο και  δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Με αφορμή το βιβλίο  ο εκπαιδευτικός μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια και να καλλιεργήσει το έδαφος για τη δημιουργία λειτουργικών ομάδων, χωρίς να είναι απαραίτητο να επιμείνει `στο αποκριάτικο εφαλτήριό του.  Εστιάζοντας στις συνθήκες κρίσης και στο αποκριάτικο εύρημα της ιστορίας μπορεί, ταυτόχρονα, να ανακαλύψει τρόπους για να ντυθεί κανείς ευφάνταστα μακριά από έτοιμες εμπορικές λύσεις.  Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αρκετές ιδέες για την αξιοποίησή του μέσα στην τάξη, ασκήσεις και προτάσεις για ελεύθερη έκφραση και  δημιουργικό παιχνίδι.

Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια παρακολουθεί το ρυθμό της ιστορίας και μεταφέρει στους αναγνώστες το χιούμορ και τη ζωντάνια της αποκριάτικης περιπέτειας.

Η έκδοση διαθέτει QR Code με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα  που μπορεί να ακουστεί  χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή σε tablet  ή κινητό.

Στοιχεία επικοινωνίας:

https://www.facebook.com/Lina-Mousioni-791470534220860/

 

https://www.facebook.com/lina.mousioni

 

l_mousioni@yahoo.gr

)