Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Μαθαίνουμε δημιουργικά για το 1821: Οι αγώνες των Σουλιωτών.

Ημερομηνια: 08-03-2017

Μελετούμε την πορεία στον χρόνο των ανυπότακτων ανδρών και γυναικών από τα χωριά Σούλι, Σαμονίβα, Κιάφα και Αβαρίκος και φτιάχνουμε τη ζωή τους σε ένα κόμικ.

Τι συνέβαινε επί τουρκοκρατίας (1453-1821) με τους Σουλιώτες, τους Μανιάτες και του Σφακιανούς; Όταν όλη η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στο Σούλι, στη Μάνη και στα Σφακιά απολάμβαναν μια αρκετά μεγάλη αυτονομία. Όπως λένε και οι ντόπιοι, στα μέρη τους Τούρκος δεν πάτησε το πόδι του. Στο φύλλο εργασίας, λοιπόν, θα διαβάσετε τα κείμενα και τα δημοτικά τραγούδια, θα συμβουλευτείτε το διαδίκτυο  και θα φτιάξετε ένα δικό σας κόμικ με την ιστορία των Σουλιωτών και τους αγώνες του εναντίον του Αλή πασά των Ιωαννίνων. Θα πρέπει, επίσης, να χρωματίσετε τις εικόνες και να εμπλουτίσετε αυτό το κόμικ με δικά σας σχέδια.

Μέσα από μια παρουσίαση 13 διαφανειών θα μάθετε όλα τα ιστορικά γεγονότα των αγώνων των Σουλιωτών. Σε αυτήν την προβολή περιλαμβάνονται σχέδια, λιθογραφίες, έγχρωμες χαλκογραφίες, δημοτικά τραγούδια και κείμενα που μας μεταφέρουν στην εποχή εκείνη.

Το εκπαιδευτικό υλικό για τους αγώνες των Σουλιωτών μπορείτε να το βρείτε εδώ.