Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Γλώσσα Α Δημοτικού: 25η Μαρτίου 1821

Ημερομηνια: 16-03-2017

  Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 συζητούμε σε αυτό το μάθημα και επιχειρούμε να προσεγγίσουν τα πρωτάκια εκείνα τα γεγονότα σε αδρές γραμμές. Ξεκινούμε με μια εικόνα του Ρήγα Βελεστινλή στην οποία ο πρωτεργάτης της επανάστασης φαίνεται να ρίχνει τον σπόρο της λευτεριάς. Στην συνέχεια ακολουθούν οι μορφές των αγωνιστών του 1821 που κρατάνε τα καριοφίλια. Έπειτα συζητήταμε για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως αυτές περιγράφονται στον Θούριο.

 Το δημοτικό ποίημα, της Λένως Μπότσαρη, αναδεικνύει τη γενναιότητα μιας εκπροσώπου του γυναικείου φύλου. Οδηγηθήκαμε σε αυτήν την επιλογή, προκειμένου να αναδείξουμε τη συμβολή των γυναικών στον αγώνα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια συμβολή η οποία πολλές φορές αποσιωπάται.

  Το φύλλο εργασίας ολοκληρώνεται με ένα ποίημα στο οποίο αναδεικνύονται οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι κλέφτες, οι μετέπειτα αγωνιστές υπέρ της ελευθερίας του έθνους. Η επεξήγηση των λέξεων και οι εικόνες που συνοδεύουν και αυτό το ποίημα θα διευκολύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να δώσουν – πρώτα προφορικά και εν συνεχεία γραπτά – την απάντησή τους.  

  Η παρουσίαση σε Powerpoint για τον διαδραστικό πίνακα, αποτελείται από 30 διαφάνειες και δίνει την δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να παρουσιάσει μέσα από πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες όλη την πορεία της Επανάστασης του 1821.

  Το εκπαιδευτικό υλικό για την 25η Μαρτίου στην Γλώσσα της Α Δημοτικού θα το βρείτε εδώ.