Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Γ Δημοτικού: Γιορτάζω και θυμάμαι - 25η Μαρτίου 1821

Ημερομηνια: 20-03-2017

Η παρούσα ενότητα έχει επετειακό και ιστορικό χαρακτήρα για τους μαθητές της Γ Δημοτικού. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου μας ωθεί να δούμε μια σειρά από ιστορικά γεγονότα και να προβληματιστούμε γι’ αυτά.

Ξεκινούμε δίνοντας ορισμένα βασικά πληροφοριακά στοιχεία για τη Φιλική Εταιρεία και παραθέτοντας τα ερωτήματα της εξομολόγησης, δηλαδή της διαδικασίας μύησης και τον όρκο που τελικά έδιναν οι μυούμενοι. Ακολουθεί ένα δημοτικό τραγούδι για τη Δόμνα Βισβίζη, μια λιγότερο γνωστή ηρωίδα της επανάστασης του 1821. Ο στόχος είναι προφανής. Να δοθεί έμφαση και στη συμβολή των γυναικών στην ελληνική επανάσταση, δοθέντος ότι αυτή η συμβολή πολλές φορές αποσιωπάται και αναδεικνύονται σχεδόν αποκλειστικά οι θυσίες και τα επιτεύγματα των ανδρών. Με την αμέσως επόμενη ιστορική πηγή επιδιώκουμε να στραφεί το ενδιαφέρον των μαθητών σε μια από τις κορυφαίες μορφές του Αγώνα της παλιγγενεσίας, ενώ το δημοτικό τραγούδι που ακολουθεί περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την έναρξη της επανάστασης. Το φύλλο εργασίας ολοκληρώνεται με ένα ενδιαφέρον περιστατικό από το οποίο καθιερώθηκε η φράση «δεν χαρίζω κάστανα». Μέσα από αυτό οι μαθητές θα μάθουν για μια πτυχή του Αγώνα (τη σύμπραξη Τούρκων και Αιγυπτίων) κατά τρόπο που αναμένεται να τους ελκύσει την προσοχή και να τους δείξει ότι η μελέτη της ιστορίας μπορεί να έχει και τη διασκεδαστική πλευρά της.

Στην παρουσίαση σε Powerpoint 20 διαφανειών θα δούμε τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα, αρχής γενομένης από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και φτάνοντας μέχρι τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Έτσι, λοιπόν, η κήρυξη της ελληνικής επανάστασης, η πυρπόληση της τουρκικής φρεγάτας από τον Παπανικολή, η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη, τα Δερβενάκια, η επίθεση του Ιμπραήμ στην Ελλάδα, τα Ψαρά και το Ναβαρίνο παρατίθενται με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες των πεδίων μάχης και ποιήματα.

Το επετειακό εκπαιδευτικό υλικό της 25η Μαρτίου για την Γ Δημοτικού θα το βρείτε εδώ.