Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Οι Έλληνες του Adam Friedel, της Δήμητρας Κουκίου – Μητροπούλου

Ημερομηνια: 22-03-2017

Σας παρουσιάζουμε ένα υπέροχο ιστορικό βιβλίο που δεν θα έπρεπε να λείπει από την βιβλιοθήκη ενός εκπαιδευτικού κυρίως, αλλά και από την βιβλιοθήκη ενός γονιού που θέλει να μεταδώσει την αγάπη του για την ελληνική ιστορία στα παιδιά του. Το 2014 η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, εξέδωσε μια δεύτερη επαυξημένη έκδοση του βιβλίου της Δήμητρας Κουκίου – Μητροπούλου  «Οι Έλληνες του Adam Friedel».

Το βιβλίο περιέχει τις λιθογραφίες του Adam Friedel που παρουσιάζουν τους έλληνες αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Κάθε λιθογραφία συνοδεύεται και από ένα χαρακτηριστικό κείμενο για κάθε αγωνιστή. Αυτό το γεγονός καθιστά το βιβλίο ένα πολύτιμο εγχειρίδιο στα χέρια ενός εκπαιδευτικού που θέλει να δείξει την εικόνα των αγωνιστών στους μαθητές του και να τους διαβάσει ένα κείμενο που θα δώσει στοιχεία για την προσωπικότητα τους.

Η συγγραφέας γράφει για το βιβλίο:

«Ο Adam Friedel συγκαταλέγεται στον μακροσκελή κατάλογο των Ευρωπαίων εθελοντών, οι οποίοι κατέκλυσαν την επαναστατημένη Ελλάδα με φλογερό ενθουσιασμό για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον απελευθερωτικό Αγωνα. Οι προσωπογραφίες των Ελλήνων είναι η πρώτη του λιθογραφική εργασία και όπως αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα συνεχίζει την λιθογραφική του παραγωγή μέχρι και το 1844.

Σε αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται είκοσι τέσσερις εντυπωσιακές λιθογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σχεδιασμένες «εκ του φυσικού», ενώ οι υπόλοιπες είναι εμπνευσμένες από έργα άλλων καλλιτεχνών. Σε αυτές περιλαμβάνονται δεκαεννέα προσωπογραφίες αγωνιστών, δυο προσωπογραφίες φιλελλήνων  και τρεις προσωπικότητες από το στρατόπεδο των Τούρκων. Η επιλογή του Friedel να απεικονίσει τους συγκεκριμένους Έλληνες αγωνιστές, συνδέεται κυρίως με τη δράση που ανέπτυξε στην επαναστατημένη Ελλάδα, τις περιοχές που επισκέφτηκε και τις γνωριμίες που σύναψε κατά το διάστημα της παραμονής του.

Οι είκοσι τέσσερις προσωπογραφίες που περιέχονται στο βιβλίο είναι:Αλεξ. Μαυροκορδάτος, Δ. Υψηλάντης, Θ. Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Νικήτας, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Λόρδος Βύρων, Μαντώ, Ιωάννης Κωλέττης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Οδυσσέας, Πανούτσος Νοταράς, Γερμανός, Χουρσίτ Πασάς, Ανδρέας Μιαούλης, Αλή Μπέη Καπεταν Πασάς, Μπαλέστρα, Φώτιος Καραπάνος, Παπαφλέσσας, Ιωάννης Σκανδαλίδης, Κων. Μπότσαρης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Αλή Πασάς, Ιωάννης Λογοθέτης.»

Το βιβλίο «Οι Έλληνες του Adam Friedel» μπορείτε να το δείτε εδώ. Αν θέλετε να παίξετε με τα παιδιά σας το επιτραπέζιο παιχνίδι μνήμης με τις προσωπογραφίες του Adam Friedel μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.