Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Επιτραπέζιο παιχνίδι: Πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης

Ημερομηνια: 23-03-2017

Υπάρχει ποιο όμορφος τρόπος από το να μάθουν τα παιδιά μας την Ιστορία  παίζοντας!

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Teacherland έχει αποδείξει πολλές φορές ότι πιστεύει ιδιαίτερα στην μάθηση μέσω παιχνιδιού. Για αυτόν τον λόγο παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικό επιτραπέζιο παιχνίδι  που δημιούργησε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο . Το παιχνίδι ονομάζεται «Πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης». Ο σχεδιασμός του, τα κείμενα και η επιστημονική επιμέλεια ανήκουν στην Δήμητρα Κουκίου – Μητροπούλου, στον Κωνσταντίνο Καραδημητρίου και στην Νατάσα  Καστρίτη.

Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι εμπνευσμένο από το Παιχνίδι της Χήνας που κυκλοφόρησε τον 19ο αι. στην Ευρώπη. Παίζεται επάνω σε σπειροειδή πίνακα με 63 αριθμημένα και εικονογραφημένα τετράγωνα. Χρησιμοποιούνται δυο ζάρια και πιόνια όσα οι παίκτες. Όλα τα πιόνια ξεκινούν από την αφετηρία και κινούνται σύμφωνα με το άθροισμα των αριθμών που φέρνουν οι παίκτες στα ζάρια. Στη διαδρομή συναντούν εμπόδια που τους καθυστερούν. Σκοπός κάθε παίκτη είναι να τερματίσει ακριβώς στο τελευταίο τετράγωνο.  Η εικονογράφηση βασίστηκε σε αντικείμενα και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων που βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Οι παίκτες αντλούν πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα που ακολουθούν χρονολογική σειρά από πρωτογενείς πηγές και εξοικειώνονται με την παρατήρηση εικόνων ως μέθοδο συλλογής  πληροφοριών. Η θεματολογία των εικόνων που επιλεχτήκαν, η ταξινόμηση τους και τα ερμηνευτικά σχόλια δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες:

  • Να γνωρίσουν σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.
  • Να οργανώσουν την ιστορική τους γνώση γύρω από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να εμβαθύνουν στην ιστορική εξέλιξη του Αγωνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.
  • Να έλθουν σε επαφή με αντικείμενα και εικαστικά έργα εμπνευσμένα από τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και παράλληλα να προσέξουν λεπτομέρειες από πολιτιστικά χαρακτηριστικά της εποχής.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης» μπορείτε να το βρείτε εδώ. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για επιτραπέζια παιχνίδια με θέμα την Επανάσταση του 1821 μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.