Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Γλώσσα Δ Δημοτικού: Χριστός Ανέστη!

Ημερομηνια: 02-04-2017

Χριστός Ανέστη! Αυτό θα πούμε σε λίγες ημέρες όλοι μας. Θα φορέσουμε τα καλά μας ρούχα, θα πάρουμε την αγαπημένη μας λαμπάδα και θα πάμε στην εκκλησία όπου και θα ακούσουμε του μοναδικούς εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Ελάτε, λοιπόν, να διαβάσουμε δύο πολύ ενδιαφέροντα λογοτεχνικά κείμενα που έχουν γραφτεί με αφορμή τις εορταστικές αυτές ημέρες.

Σε αυτό το φύλλο εργασίας προσεγγίζουμε τη σημαντικότερη ίσως εορτή του χριστιανισμού, το Πάσχα. Επιδιώκοντας να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με το κλίμα των ημερών και πρωτίστως με την αγάπη και τη συγχώρεση που πρέπει να επικρατούν αυτές τις ημέρες. Με το πρώτο κείμενο, αυτό του Παύλου Νιρβάνα, επιδιώκουμε να δώσουμε έμφαση στα όσα πέρασε ο Ιησούς Χριστός για χάρη μας, στις ταπεινώσεις τις οποίες υπέστη και στην Ανάστασή του. Το δεύτερο κείμενο είναι γραμμένο από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Όπως είναι εύλογο, υπήρξε μια σημαντική γλωσσική εξομάλυνση σε αυτό, μιας και προορίζεται για μαθητές Δ΄ Δημοτικού.

Η παρουσίαση σε  Powerpoint που συνοδεύει την ενότητα αποτελείται από 41 διαφάνειες. Ταξιδεύουμε στην Χίο, στην Κέρκυρα, στην Ρόδο, στο Λεωνίδιο, στην Ύδρα, την Κύθνο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και να δούμε τα ποικίλα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Το πασχαλινό εκπαιδευτικό υλικό για την Γλώσσα της Δ Δημοτικού θα το βρείτε εδώ.