Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Αρχαία Ελληνικά για το Δημοτικό: Η γριά και ο γιατρός

Ημερομηνια: 09-05-2017

Η συγκεκριμένη ενότητα φιλοξενεί έναν ακόμη μύθο του Αισώπου. Πρόκειται για μια διήγηση που σίγουρα θα αγαπήσετε και παράλληλα θα εκτιμήσετε την ευφυΐα μιας ηλικιωμένης γυναίκας απέναντι στον πονηρό γιατρό της και στο δικαστήριο, στο οποίο την έσυρε ...

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον μύθο του Αισώπου μαθαίνουμε να συγγράφουμε αγορεύσεις δικαστηρίων και να ετυμολογούμε τη λέξη «αλοιφή» βελτιώνοντας την ορθογραφία μας! Παράλληλα, παίζουμε με τα Αρχαία Ελληνικά συνώνυμα ρήματα «βλέπω», «ορώ» και «θεώμαι» και διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στην «ενέργεια/ κατάσταση» και το «αποτέλεσμα» αυτής. Συγχρόνως, θηλυκά ουσιαστικά Α΄ κλίσης της Αρχαίας Ελληνικής ζωντανεύουν μπροστά μας, μαζί με αρκετές δυνατότητες «μεταγραφής» του μύθου μας σε άλλες μορφές τέχνης, όπως κόμικς, κινούμενο σχέδιο, μουσική διάδραση, θέατρο και ζωγραφική-σκιτσογραφία.

Στις 12 διαφάνειες της παρουσίασης σε Powerpoint, θα βρούμε εικαστικό υλικό για να εμπλουτίσουμε τη διδασκαλίας μας. Ακόμη, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό τέλος στο μύθο μας, ενώ ο γιατρός της ιστορίας μας θα κολλά γραμματόσημα του Αισώπου παντού… Τέλος, θα εντρυφήσουμε στη θεωρία του «μακρινού ξαδέλφου» και θα παίξουμε με τις αρχαίες λέξεις του κειμένου μας.

Το εκπαιδευτικό υλικό για τα Αρχαία Ελληνικά θα το βρείτε εδώ.