Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Γλώσσα Ε Δημοτικού: Σπορ

Ημερομηνια: 15-05-2017

Σε αυτήν την ενότητα της Γλώσσας Ε Δημοτικού το θέμα είναι ο αθλητισμός. Αξιοποιώντας, λοιπόν, ένα κείμενο του Κακριδή για τους αθλητικούς αγώνες μεθοδεύουμε τη διδασκαλία μας. Στο κείμενο αυτό αναδεικνύεται κατ’ αρχάς ο υποδόριος ανταγωνισμός που υπήρχε μεταξύ των καλλιτεχνών στην αρχαιότητα και ο εγωισμός τους που άλλοτε πληττόταν και άλλοτε ενισχυόταν. Ασφαλώς, μέσα από το κείμενο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες αναμένεται να μάθουν πολλά για της ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και τα όσα συνόδευαν μια νίκη στους αγώνες. Το κείμενο συνοδεύεται από τρεις ασκήσεις με τις οποίες θεωρούμε ότι ανατέμνουμε το περιεχόμενό του και ελέγχουμε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό το βαθμό κατανόησής του.

Έπεται μια άσκηση η οποία αφορά στο σχηματισμό των σύνθετων ρημάτων στον Παρατατικό και στον Αόριστο. Δίνονται αναλυτικές οδηγίες για το σχηματισμό τους, ενώ οι μαθητές θα πρέπει να προσέξουν στην άσκηση ποιοι τύποι πρέπει να γραφτούν στον Αόριστο και ποιοι στον Παρατατικό. Εν συνεχεία, υπάρχει μια άσκηση για τις λέξεις που γράφονται με μία, δύο ή τρεις λέξεις και το φύλλο εργασίας ολοκληρώνεται με δύο ασκήσεις ορθογραφίας.

Συνεχίζουμε με μια πολύ πλούσια και άκρως επικοινωνιακή προβολή Powerpoint. Σε αυτήν όλα τα παιδιά θα μάθουν πώς σχηματίζονται τα παραθετικά των επιθέτων αυξημένης δυσκολίας σε -ύς/-ιά/-ύ (π.χ. φαρδύς, πλατύς) και σε -ής/-ής/-ές (π.χ. επιμελής, αληθής). Με αναλυτικούς πίνακες, εικόνες, παραδείγματα, επεξηγήσεις και ερωτήματα με τις απαντήσεις τους όλα τα παιδιά θα κατακτήσουν ένα δύσκολο σημείο της γραμματικής της νεοελληνικής γλώσσας το οποίο δυσκολεύει ακόμα και τους ενηλίκους.

Με αυτές τις ενέργειες οργανώνουμε την κατάκτηση των διδακτικών στόχων της δέκατης έκτης ενότητας στη Γλώσσα της Ε Δημοτικού.

Θα βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό για την Γλώσσα της Ε Δημοτικού εδώ.