Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Βρήκαμε την Γαλήνη μας με τον «Βασιλιά Φωνακλά» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου.

Ημερομηνια: 16-07-2017

Πόσο εύκολο είναι να κατανοήσουμε τα ελαττώματα μας, να μάθουμε από τα λάθη μας και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας;! Πολλές φορές ακατόρθωτο και για εμάς τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Όμως η σύγχρονη παιδική λογοτεχνία που εστιάζει στην συναισθηματική νοημοσύνη έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τα σημερινά παιδιά να αναγνωρίζουν τέτοιες καταστάσεις γύρω τους. Τα παιδικά βιβλία τους βοηθάνε να κατανοήσουν προβληματικές καταστάσεις στις σχέσεις γύρω τους και να βρουν την προσωπική τους λύση – γαλήνη.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι ο «Βασιλιάς  Φωνακλάς, Γαλήνη δεν βρίσκει» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Βροντούπολη, μια πόλη που όλοι οι κάτοικοι της φώναζαν και είχε πολύ φασαρία. Ο Βασιλιάς της Βροντούπολης φώναζε όλη μέρα, μέχρι που κάποτε αρρώστησε από τις πολλές φωνές. Τότε η κόρη ενός καλού του φίλου, η Γαλήνη τον έμαθε ότι όσο πιο σιγά μιλούσε τόσο λιγότερο θα υπέφερε από τις φωνές. Η ευτυχία του ήταν μεγάλη, όταν ανακάλυψε ότι χωρίς φωνές, κραυγές και στριγκλιές ο κόσμος του ήταν καλύτερος.

Μέσα από το βιβλίο αυτό θυμήθηκα τα πρώτα χρόνια της εκπαιδευτικής μου πορείας, όταν κι εγώ πίστευα ότι θα ηρεμήσω τους μαθητές μου ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής μου. Δεν υπήρχε κανένα αποτέλεσμα. Μέχρι που έμεινα έγκυος στην κόρη μου. Τότε, μια μέρα, καθώς επικρατούσε φοβερή φασαρία μέσα στην τάξη κι εγώ πήγα να ανεβάσω τον τόνο της φωνής μου, φοβεροί πόνοι στην κοιλιά με σταμάτησαν. Το μωρό μου έλεγε με τον τρόπο του ότι η δική μου φωνή ήταν χειρότερη από την γύρω φασαρία. Με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι αρκούσε να σταθώ σιωπηλή στο κέντρο της τάξης. Ως δια μαγείας οι μαθητές σταμάτησαν  να μιλάνε μεταξύ τους και παρατηρούσαν έμενα. Γαλήνη επικράτησε στην τάξη. Έτσι απλά. Από τότε ο τόνος της φωνής μου στην τάξη παραμένει ήρεμος και μια καινούρια εκπαιδευτική ζωή ξεκίνησε.

Το βιβλίο ο «Βασιλιάς  Φωνακλάς, Γαλήνη δεν βρίσκει» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, τόσο από τον λόγο της συγγραφέα όσο και από την πολύ έξυπνη ιστορία του. Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου είναι μαγική. Κάθε σελίδα είναι και ένα έργο τέχνης. Το σκληρό του εξώφυλλο το βάζει στην κατηγορία των βιβλίων που θα είναι για πάντα στην βιβλιοθήκη ενός σπιτιού. Μια εξαιρετική έκδοση από την Ελληνοεκδοτική.