Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ανακαλύψαμε το πραγματικό νόημα της ζωής με τον «θησαυρό της Εβίτας» της Εύης Τσιτιρίδου.

Ημερομηνια: 03-08-2017

Για εμάς που αγαπάμε την ελληνική παιδική λογοτεχνία και για τα παιδιά που θέλουν να περάσουν τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού (όταν οι ενήλικες ξεκουράζονται και αυτά δεν επιτρέπεται να βγουν για παιχνίδι στον καυτό ήλιο) συντροφιά με ένα βιβλίο που θα τους μαγέψει, υπάρχει ο «Ο θησαυρός της Εβίτας» της Εύης Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου.

«Ο θησαυρός της Εβίτας» απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιγράφει το παραμυθένιο ταξίδι ενός παιδιού που προσπαθεί να ανακαλύψει ποιο είναι το πραγματικό νόημα και η αξία της ζωής. Στην απροσδόκητη πορεία της στον «Υπόγειο Γλωσσολύτη», η Εβίτα ξεπερνά τους φόβους και τις αμφιβολίες της, μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό της, εκτιμά περισσότερο τους παλιούς και κάνει νέους φίλους, επεξεργάζεται την κωδικοποιημένη σε μηνύματα βοήθεια που της δίνουν και συνθέτει η ίδια τη δική της απάντηση στο ερώτημα του δασκάλου της «ποιος είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή.

Ένα από τα υπέροχα μηνύματα που περνάει το βιβλίο, βρίσκεται στους παρακάτω στίχους:

Το πιο ακριβό το πιο σπουδαίο
το ’χουμε μέσα μας σου λέω!
Μαγεία δε θέλει ούτε βιασύνη
μα φαντασία και καλοσύνη!

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου μας μιλάει για τα παραμύθια και με ποια αφορμή ένας ενήλικας γράφει ένα παραμύθι. Ας αφήσουμε τα λόγια της να μας μαγέψουν:

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Παραμύθι;

Αυτομάτως κλείνω τα μάτια και κοιτάζω με την εσωτερική μας όραση. Αυτήν που δεν έχει βλέφαρα-φίλτρα εμποτισμένα με τις συμβάσεις και τα όρια της απαξιωμένης καθημερινότητάς μας. Μου έρχεται στο νου η εικόνα της κατάδυσης στον ανεπεξέργαστο εαυτό μας, στην αρχή της παιδικότητας που προσδιορίζεται όχι χωροχρονικά αλλά από ποιότητες αρχέγονες και διαχρονικές. Αυτές που συνθέτουν την έννοια Άνθρωπος ανά τους αιώνες. Από εκεί και πέρα όλα τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά. Κι εγώ μαζί τους.

Πιστεύετε ότι τα παραμύθια έχουν ηλικία και αν όχι τι μπορούν να προσφέρουν στους ενήλικες;

Η φαντασία, οι πανανθρώπινες ιδέες και αξίες και τα συναισθήματα δεν έχουν ηλικία. Κι επειδή αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά των παραμυθιών, δεν έχουν ηλικία ούτε και αυτά. Ηλικία έχει μόνο «η κυρά-λογική μας, που δεν βρίσκει λύση σ’ όλα στη ζωή μας». Αυτό που προσφέρουν τα παραμύθια στους ενήλικες, αν εκείνοι το επιτρέψουν, είναι η μύηση σε μια ζωή ουσιαστικά…ζωηρή, απαλλαγμένη από τις σκοπιμότητες, τις συνήθειες, τις υποχρεώσεις και τις ανημποριές της ενήλικης ματιάς.

Ποια η αφορμή να γράψετε το συγκεκριμένο παραμύθι;

Ο αγώνας της αυτογνωσίας και της προσωπικής ενδυνάμωσης, η ανάγκη να δεις φως στην πορεία σου μέσα στο σκοτεινό τούνελ της ύπαρξης. «Ο θησαυρός της Εβίτας» είναι μία ψίχα από τον άνθρωπο που είμαι. Ζυμωμένη με παιδικά βιώματα, αγαπημένα διαβάσματα, αγωνίες εφηβικές, αποκοτιές της ενηλικίωσης, φανταστικές και πραγματικές περιπλανήσεις, αέναους κύκλους ωρίμανσης. Είναι η ιστορία που ακόμη αφηγούμαι στον εαυτό μου, όταν τα πράγματα σκουραίνουν στη ζωή μου.

 

Λίγα λόγια για την Εύη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου:
Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Πόντο και την Κρήτη. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Έχει εργαστεί σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αντικείμενο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Για δεκαέξι χρόνια αρθρογραφούσε στο παιδικό ένθετο «Οι Ερευνητές πάνε παντού» της εφημερίδας Καθημερινή. Από το 2003 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Στο χώρο του παιδικού βιβλίου εμφανίζεται με παραμύθια, ιστορίες βραχείας φόρμας, διασκευές κλασικών έργων, βιβλία γνώσεων δραστηριοτήτων και ποίηση, από το 2005. Έργα της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, όπου αποτυπώνει αποστάγματα της συγγραφικής και εκπαιδευτικής της δραστηριότητας.

e-mail: evitsitiridou@gmail.com
blog: http://www.evitsitiridou.me
facebook: https://www.facebook.com/evi.tsitiridou

)