Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο Αντίλ έχει πατρίδα

Ημερομηνια: 06-10-2017

Η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου μας επιφύλασσε άλλη μια ευχάριστη λογοτεχνική έκπληξη αυτόν τον μήνα. Το βιβλίο της «Ο Αντίλ έχει πατρίδα» μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική.

Μου το έφερε στο σπίτι, με μια υπέροχη αφιέρωση. Το εξώφυλλο του είναι ένα έργο τέχνης. Το διαβάσαμε το ίδιο βράδυ με τα παιδιά μου και μας μάγεψε.

Ο Αντίλ, ένα μικρό προσφυγόπουλο, ένα βράδυ, δεν έχει ύπνο. Σκέπτεται όσα έχει αφήσει πίσω του, στην χώρα που τον γέννησε. Ένα Πεφταστέρι τον επισκέπτεται και του ζητεί να ταξιδέψουν στο συμπάν. Εκείνος προτιμάει να μείνει με τους δικούς του. Έπειτα του τραγουδάει η Θάλασσα, που θέλει να τον οδηγήσει εκεί που θα ανθίσει το χαμόγελο του. Ο Αντίλ αρνείται και πάλι να την ακολουθήσει. Ακολουθεί ο Άνεμος, που του τάζει την γη στα πόδια του, αλλά ο Αντίλ αρνείται την προσφορά του από αμηχανία και φόβο. Τέλος μια καμήλα του προσφέρει την όαση. Μα ο Αντίλ θα προτιμήσει την αγκαλιά της μητέρας του.

Ένα μαγευτικό παραμύθι, που μας μαθαίνει ότι «πατρίδα είναι εκεί όπου μπορεί και ανθίζει το χαμόγελο μας».

Στο κείμενο της Εύης Τσιτιρίδου κυριαρχεί ενας λόγος σμιλεμένος με λέξεις μοναδικές, που σε συνεπαίρνει και σε κανει να ταξιδεύεις με την φαντασία σου. Οι εικόνες της Κατερίνας Βερούτσου είναι καταπληκτικές. Κάθε σελίδα θα μπορούσε να είναι ενας πίνακας ζωγραφικής.

Αξίζει να το διαβάσουμε με τα παιδιά μας και να συζητήσουμε μαζί τους τις έννοιες της πατρίδας, της προσφυγιάς και της οικογένειας.

Εκπαιδευτικό υλικό για διαθεματικά Project με ποικίλη θεματολογία έχει δημιουργήσει η νηπιαγωγός, συγγραφέας και βραβευμένη για το έργο της Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, έπειτα από χρόνια εκπαιδευτικής εμπειρίας, με την εξαιρετική εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου. Εδώ θα βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό για Project στο Νηπιαγωγείο.