Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Κρυπτογραφία και Β Παγκόσμιος Πόλεμος

Ημερομηνια: 09-10-2017

Η Kρυπτογραφία είναι ένα διεπιστημονικό γνωστικό πεδίο που ασχολείται με τη μελέτη, την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνικών κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης με σκοπό την απόκρυψη του περιεχομένου των μηνυμάτων. Η κρυπτογραφία αναπτύχτηκε ιδιαίτερα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι σύμμαχοι, στο πόλεμο αυτό, ήθελαν να μεταφέρουν απόρρητες πληροφορίες μέσω μηνυμάτων τα οποία ωστόσο να μην είναι κατανοητά όταν πέφτουν στα χεριά του εχθρού. Επίσης οι Σύμμαχοι ήθελαν να μπορούν να αποκωδικοποιούν και να διαβάζουν τα μηνύματα των Γερμανών, έτσι ώστε να προβλέπουν τα σχέδια τους. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν για την κωδικοποίηση των μηνυμάτων τους την μηχανή Αίνιγμα.

Πολλοί μεγάλοι μαθηματικοί ασχολήθηκαν με την κρυπτογραφία. Μεταξύ αυτών και ο βρετανός Άλαν Τούρινγκ, ο όποιος ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών κατά τον  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας. Η ιστορία της αποκωδικοποίησης των γερμανικών μηνυμάτων και της μηχανής Αίνιγμα από τον Τούρινγκ και την ομάδα του, μας ενέπνευσε για να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικό υλικό, κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού σχετικά με την κρυπτογραφία.

Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από μια παρουσίαση σε Powerpoint για την Κρυπτογραφία, τον Άλαν Τούρινγκ και την συμβολή της στην νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παρουσίαση πέρα από ιστορικά στοιχεία, περιέχει και μια άσκηση αποκρυπτογράφησης για τους μαθητές. Το φύλλο εργασίας περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες ασκήσεις κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης κατάλληλες για μαθητές από 8 έως 12 ετών.

Το εκπαιδευτικό υλικό για την Κρυπτογραφία και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μπορείτε να το βρειτε εδώ.