Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Γ Δημοτικού: Η πατρίδα μας γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου 1940

Ημερομηνια: 24-10-2017

Τα γεγονότα γύρω από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο θα μας απασχολήσουν σε αυτήν την ενότητα. Επιλέξαμε, λοιπόν, ως πρώτο κείμενο ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Σε αυτό αναδεικνύεται το μίσος και η ασύλληπτη εμπάθεια των Ναζιστών εις βάρος των αθώων Εβραίων, οι οποίοι έπρεπε να διωχτούν και να εξοντωθούν παντοιοτρόπως. 

Με αφορμή το απόσπασμα αυτό είναι δυνατόν να συζητηθούν πολλά πράγματα στην τάξη, όπως η εναρκτήρια φράση της Άννας Φρανκ «το χαρτί έχει μεγαλύτερη υπομονή από τους ανθρώπους». Δηλαδή, είναι δυνατόν να ερωτηθούν οι μαθητές για ποιο λόγο η συγγραφέας του ημερολογίου φτάνει σε αυτή τη διαπίστωση και τι την ώθησε να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Από την πλευρά μας πιθανολογούμε ότι μπορεί ακόμη και οι δικοί της άνθρωποι να είχαν εξαντληθεί από όλες τις ταπεινώσεις και τις διώξεις που είχαν δεχτεί και να μην είχαν την υπομονή να συζητήσουν μαζί της και να μοιραστούν τις φοβίες και την ανασφάλειά τους για το μέλλον. Ενδέχεται, επίσης, να μην ήθελαν να τη φοβίσουν περισσότερο. Όσο για τους διώκτες της οικογένειας είναι βέβαιο ότι μόνο υπομονή δεν έδειχναν απέναντι σους Εβραίους. Το μόνο που ήθελαν ήταν η συστηματική, άμεση και με συνοπτικές διαδικασίες εξόντωσή τους. 

Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε στο φύλλο εργασίας αυτής της ενότητας. Στην παρουσίαση σε Powepoint θα δείτε όλες τις ιστορίκες στιγμές του ελληνοιταλλικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Το εκπαιδευτικό υλικό για την 28η Οκτωβρίου 1940 θα το βρείτε εδώ.