Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ένα graphic novel για να μάθετε τα μυστικά της Πληροφορικής με παιγνιώδη τρόπο.

Ημερομηνια: 28-11-2017

Ανήκω στην γενιά εκείνη που απέκτησε υπολογιστή μετά τα 18 έτη και έγγραψε εντολές στο DOS αντί να αγγίζει απλά μια οθόνη όπως πολύ εύκολα κάνουμε σήμερα. Τότε, στα 18 μου, μαγεύτηκα από τον προγραμματισμό. Ο Προγραμματισμός και τα Μαθηματικά σου μαθαίνουν να σκέφτεσαι. Γι΄αυτόν τον λόγο επίλεξα η κόρη μου να ξεκινήσει να μαθαίνει από τα 8 της χρόνια, τώρα πια υπάρχουν απίστευτα διδακτικά προγράμματα για να μάθουν προγραμματισμό τα παιδιά.

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν όλα τα παιδιά που ασχολούνται με την επιστήμη της Πληροφορικής είναι τις βασικές δομές προγραμματισμού και τους επιστήμονες εκείνους που έθεσαν τις βάσεις για όλα αυτά που μπορούμε να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Όταν ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο του Χρήστου Μαλλιαράκη «Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ. Tom Cat;» από την Ελληνοεκδοτική, εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που παρουσιάζει τον κόσμο της Πληροφορικής και του Προγραμματισμού.

Πρόκειται για ένα graphic novel σε εικονογράφηση του Γιάννη Κωνσταντινίδη που σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα. Μέσα από γρίφους και μυστικούς κωδικούς μας παρουσιάζονται η δομή των μεταβλητών, η δομή επιλογής, η δομή επανάληψης, οι πίνακες, η δυαδική αναζήτηση, ο υπολογισμός παραγοντικού, η ακολουθία Fibonacci. Όλα αυτά μέσα από τις ιστορίες γιγάντων της Πληροφορικής όπως ο Άλαν Τούρινγκ, η Γκρεις Χοπερ, η Αντα Λαβλεις, ο Κλοντ Σανον, ο Κουρτ Γκεντελ, ο Εντσγκερ Νταικστρα, ο Ριτσαρντ Φαινμαν.

Επτά επιστήμονες, επτά δωμάτια μυστηρίου, επτά γρίφοι!  Για να αποδράσετε από κάθε δωμάτιο δεν αρκεί να λύσετε τον γρίφο … Πρέπει να βρίσκετε κάθε φορά τον μυστικό κωδικό, για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα. Σαν να περνάτε ένα κομμάτι πάζλ κάθε φορά. Ο μυστικός κωδικός ταυτίζεται με τη λύση του προγράμματος που σας δίνεται. Αν κάτι σας δυσκολέψει πολύ, μπορείτε να σαρώνετε τον αντίστοιχο QR CODE και να λύνετε τις απορίες σας.

Ένα σύγχρονο βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που αγαπούν την επιστήμη της Πληροφορικής.

Μπορείτε να βρειτε εκπαιδευτικό υλικό για την ιστορική ανασκόπηση της δημιουργίας ηλεκτρονικών υπολογιστών εδώ.  Επίσης μπορείτε να βρειτε εκπαιδευτικό υλικό για την κρυπτογραφία και τον Άλαν Τούρινγκ εδώ.