Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Με τους Βιοεξερευνητές εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας για τα γονίδια, το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.

Ημερομηνια: 02-12-2017

Οι Βιοεξερευνητές είναι μια σειρά τεσσάρων βιβλίων, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρισιάνου, γραμμένη από τον καθηγητή Patrick A. Baeuerle, αναγνωρισμένο επιστήμονα στα πεδία της βιοχημείας και της μοριακής βιολογίας, σε συνεργασία με τον Norbert Landa, έμπειρο συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Την σειρά έχει επιμεληθεί η Ισιδώρα Παπασιδέρη, καθηγήτρια Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας.

Τα βιβλία αυτά θα βοηθήσουν εκπαιδευτικούς και γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τα μυστικά τους ανθρώπινου σώματος, την δομή και τον τρόπο λειτουργίας του, τα κύτταρα και τα οργανικά συστατικά τους και να κατανοήσουν τους θαυμαστούς μηχανισμούς όλων των έμβιων όντων στη ζωή.

Πως δουλεύουν τα κύτταρα.

Ο καθηγητής Γονίδιος θα είναι ο ξεναγός σας κατά την διάρκεια αυτής της εξερεύνησης στον εντυπωσιακό κόσμο των κυττάρων. Τα παιδιά κοιτάζουν στο εσωτερικό του πυρήνα ενός κυττάρου και μαθαίνουν για τη δομή της διπλής έλικας του DNA, καθώς επίσης για το πώς επικοινωνούν τα κύτταρα, πώς δημιουργούν ζωντανούς ιστούς, πώς φτιάχνουν καινούργια κύτταρα και πώς χτίζουν τα όργανα και τους οργανισμούς από τους οποίους αποτελούνται όλα τα έμβια όντα, σύμφωνα με το γονιδιακό τους μοντέλο.

Δαιμόνια γονίδια.

Ο καθηγητής Γονίδιος θα είναι ξεναγός σας όσο παρακολουθείτε τους γενετιστές να εργάζονται. Οι νεαροί αναγνώστες αρχίζουν να κατανοούν πώς οι σύγχρονοι επιστήμονες αντιγράφουν και αλλάζουν τα γονίδια στο εσωτερικο κάθε ζωντανού κυττάρου, γεγονός που κανει το μεταλλαγμένο φυτό ή ζώο περισσότερο ανθεκτικό σε συγκεκριμένες ασθένειες. Βέβαια, αυτή είναι μια μόνο από τις πολλές σπουδαίες ανακαλύψεις στο συναρπαστικό πεδίο της γενετικής μηχανικής.

Χ και Υ Κορίτσι ή Αγόρι;

Ο καθηγητής Γονίδιος θα είναι ξεναγός σας στον υπέροχο κόσμο της κληρονομικότητας και της ανάπτυξης. Οι νεαροί εξερευνητές μαθαίνουν πώς συνδυάζονται τα ανδρικά και τα γυναικεία κύτταρα κατά τη σύλληψη του παιδιού, και πώς τα γονίδια μέσα στο κάθε κύτταρο καθορίζουν τα χαρακτηριστικά αυτού του νέου πλάσματος. Ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται τα γονίδια Χ και Υ καθορίζει το αν το παιδί θα είναι αγόρι ή κορίτσι.

Οι εχθροί και οι ήρωες του σώματος σου.

Ο καθηγητής Γονίδιος θα είναι ξεναγός σας καθώς επισκεπτόμαστε τους μικροσκοπικούς υπερασπιστές που περιφρουρούν τις ζωές μας. Οι αναγνώστες παρακολουθούν τον ιό του κοινού κρυολογήματος να εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα και τα βακτήρια να εισβάλλουν στο σώμα μέσα από ένα μικρό τραύμα. Αυτοί είναι οι εχθροί του σώματος, αλλά καταπολεμιούνται από τα πρωικά αντισώματα για να προστατευτούμε από αυτούς τους βλαβερούς μικροσκοπικούς εισβολείς.

Μπορείτε να βρειτε εκπαιδευτικό υλικό της για τα χαρακτηριστικά της ζωής εδώ.