Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

H πυκνότητα ενός αναψυκτικού

Ημερομηνια: 12-12-2017

Ρίχνουμε σε μία λεκάνη με νερό ένα αναψυκτικό και το αντίστοιχο light (ή zero). Τότε βλέπουμε ότι το κανονικό αναψυκτικό θα βουλιάξει στο νερό, ενώ τα δύο άλλα όχι. Γιατί όμως;

Το κανονικό αναψυκτικό περιέχει επιπλέον των αντίστοιχων light, ζάχαρη. Και τα τρία όμως έχουν τον ίδιο όγκο. Η επιπρόσθετη ζάχαρη αυξάνει τη μάζα του αναψυκτικού, άρα και την πυκνότητά του. Το αποτέλεσμα είναι αυτό να έχει πυκνότητα λίγο παραπάνω από αυτή του νερού και να βυθίζεται, ενώ τα δύο άλλα να έχουν πυκνότητα λίγο μικρότερη και να επιπλέουν. Η ζυγαριά μας στην αρχή του βίντεο μας βοηθά να υπολογίσουμε αυτές τις πυκνότητες. Το κανονικό αναψυκτικό έχει πυκνότητα 354/330=1,07g/ml, και τα δύο light σχεδόν ίδια και ίση με 341/330=1,03g/ml.

Το νερό είναι από τη βρύση και λόγω αλάτων θα έχει πυκνότητα κάπου ενδιάμεσα. (Εάν ζεστάνετε το νερό, τότε λόγω διαστολής η πυκνότητά του θα μειωθεί και το φαινόμενο θα είναι ακόμα πιο εμφανές). Στη συνέχεια διαλύουμε ζάχαρη στο νερό, οπότε η πυκνότητα του διαλύματος αυξάνει αρκετά. Τότε πλέον και τα τρία αναψυκτικά επιπλέουν.

Για επιπλέον υλικό σχετικά με την πυκνότητα, μπορείτε να επισκεφθείτε το αντίστοιχο μάθημά μας 

http://teacherland.gr/lesson.php?id=4