Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα

Ημερομηνια: 22-12-2017

 

Ένα νέο βιβλίο που έχει ως θέμα του την νέα επιστήμη της πολυπλοκότητας, μας παρουσιάζουν οι συγγραφείς του Τεύκρος Μιχαηλίδης και Τάσος Μπούντης. Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους εμάς που αγαπάμε τα επιστημονικά θέματα. Μας παρουσιάζουν το βιβλίο τους στην Teacherland, ας πάρουμε μια μικρή γεύση: 

«Είμαστε σε θέση να προβλέψουμε μια έκλειψη ηλίου που θα λάβει χώρα ύστερα από δέκα χρόνια· μπορούμε να περιγράψουμε με απόλυτη ακρίβεια όλα τα χαρακτηριστικά της, αλλά αδυνατούμε να προβλέψουμε τι καιρό θα κάνει εκείνη την ημέρα στα μέρη από τα οποία η έκλειψη θα είναι ορατή!

Χάρη στις επιστημονικές μας γνώσεις, μερικά φαινόμενα είναι απολύτως προβλέψιμα, ενώ κάποια άλλα μοιάζουν εντελώς τυχαία. Μπροστά τους τα παραδοσιακά μαθηματικά εργαλεία, έστω και με την υποστήριξη των πανίσχυρων υπολογιστών που διαθέτουμε σήμερα, μοιάζουν ανήμπορα. Μήπως πρέπει να προσεγγίσουμε τη φύση διαφορετικά; Μήπως πρέπει να ερευνήσουμε άλλου είδους κανονικότητες, να επινοήσουμε καινούργια εργαλεία, να αναζητήσουμε καινούργιες σταθερές;

Με αφορμή μια εκδρομή που ματαιώθηκε εξ’ αιτίας κάποιων μετεωρολογικών προβλέψεων που έπεσαν έξω, η Αθηνά, μια πανέξυπνη μαθήτρια Λυκείου εγκαινιάζει μια σειρά διαλόγων με τον κύριο Αρχιμήδη, το γείτονά της που ασχολείται με αυτά τα μη προβλέψιμα φαινόμενα, που ο πολύς κόσμος συνηθίζει να αποκαλεί «χαοτικά». Ο κύριος Αρχιμήδης θα της παρουσιάσει τη νέα επιστήμη της πολυπλοκότητας και θα της εξηγήσει πώς έννοιες όπως η υπερευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες, η αυτοομοιότητα υπό αλλαγή κλίμακας, η κλασματική διάσταση, δεν αρκούνται στο να φωτίσουν με νέο φως τα φυσικά φαινόμενα, αλλά έχουν δεκάδες εφαρμογές σε ετερόκλιτους κλάδους όπως η ιατρική, η αποθήκευση και μετάδοση της πληροφορίας,  ακόμα και τα … κινηματογραφικά εφέ! Μαζί θα ταξιδέψουν στον πανέμορφο κόσμο των φράκταλ για να ανακαλύψουν, πέρα από την αισθητική του τελειότητα, την ικανότητά του να χρησιμεύσει ως μαθηματικό υπόβαθρο αυτής της νέας επιστήμης. 


Το «Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τάσου Μπούντη, που είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αστάνα και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με τον Τεύκρος Μιχαηλίδη που είναι συγγραφέας και καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση. Γραμμένο με τη μορφή διαλόγου ανάμεσα σ’ έναν ενήλικα και μια έφηβη, όπως είναι το πρότυπο της σειράς «Μιλώντας…» των εκδόσεων Πατάκη, επιχειρεί να παρουσιάσει τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας επιστήμης της πολυπλοκότητας με τρόπο περιγραφικό, αποφεύγοντας τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά προσπαθώντας να μπει στην ουσία των θεμάτων, χωρίς να αποτελεί μια απλή παράθεση."