Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Μολυβένια καλώδια

Ημερομηνια: 24-12-2017

Ένα καλώδιο πρέπει αναγκαστικά να είναι φτιαγμένο από χαλκό; Με το πείραμά μας δείχνουμε ότι όχι!

Μπορούμε να φτιάξουμε "καλώδια" και με τη βοήθεια ενός μολυβιού. Με τη βοήθεια του πολύμετρου βλέπουμε ότι η μπαταρία έχει τάση περίπου 4,2V. Στη συνέχεια με ένα μολύβι ζωγραφίζουμε δύο παράλληλες γραμμές. Εμείς για σύγκριση στη μία περίπτωση τις κάναμε σχετικά αχνές ενώ στην άλλη πιο έντονες. Είναι καλό το μολύβι να μην είναι καλά ξυσμένο, αλλά να έχει αρκετά πλατιά μύτη, προκειμένου να δημιουργεί ένα παχύ στρώμα υλικού.


Ακουμπάμε τους πόλος της μπαταρίας πάνω στις γραμμές, φροντίζοντας ο ένας πόλος να ακουμπά στην πρώτη γραμμή και ο άλλος στη δεύτερη. Οι δύο γραμμές δεν θα πρέπει να ακουμπούν μεταξύ τους. Τότε με το πολύμετρο βλέπουμε ότι στις αχνές γραμμές η τάση είναι μηδενική, ενώ στις παχιές είναι 3,7V.

Ακουμπώντας ένα λαμπάκι LED στις παχιές γραμμές, αυτό ανάβει. Δεν ανάβει τόσο λαμπρά όπως εάν ακουμπούσε απ' ευθείας στους πόλους της μπαταρίας, αλλά πάλι φεγγοβολεί.

Πολλές ευχαριστίες στην μαθήτριά μου την Αμαρυλλίδα για τη βοήθειά της.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τους αγωγούς, επισκεφθείτε τη σελίδα μας http://teacherland.gr/lesson.php?id=506 

)