Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

LiveBooks

Ημερομηνια: 16-01-2018

Διαδραστικά βιβλία που ζωντανεύουν (!) LiveBooks

 

Είχαμε τη χαρά αυτές τις μέρες να έρθουμε σε επαφή με τη σειρά βιβλίων LiveBooks. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να ζωντανεύουν τις εικόνες τους στην οθόνη ενός τηλεφώνου ή μίας ταμπλέτας. Η αρχική ιδέα ακουγόταν ενδιαφέρουσα αλλά η καταχρηστικότητα με την οποία συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «διαδραστικότητα» και η άκριτη χρήση του από εκπαιδευτικό υλικό μέχρι κάθε λογής καταναλωτικά προϊόντα, μας έκαναν επιφυλακτικούς.

Έκπληξη αποτέλεσε η επικοινωνία με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα συγκεκριμένα βιβλία, όπου ομολογουμένως ήταν αρκετά προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους, χωρίς υπερβολές και φαμφάρες του τύπου «Εμείς βρήκαμε τη λύση στην εκπαίδευση», που ουκ ολίγες φορές κάποιοι τις αναφέρουν ή τις υπονοούν με σαφήνεια. Τότε καταλάβαμε ότι είχαμε να κάνουμε με άτομα που αν μη τι άλλο το ψάχνουν. Δεύτερο στοιχείο που μας κίνησε θετικά το ενδιαφέρον είναι ότι το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται με έναν εύκολο τρόπο από την τεχνολογία. Δηλαδή αρκεί να κατεβάσεις μία δωρεάν εφαρμογή για την εκάστοτε πλατφόρμα (IOS ή Android) και η οποία εγκαθίσταται και τρέχει χωρίς κανένα πρόβλημα (τουλάχιστον για IOS που δοκιμάσαμε εμείς).

Το τελευταίο θετικό χαρακτηριστικό, πριν ξεκινήσουμε την επί της ουσίας αναφορά στα βιβλία, ήταν ότι ο όλος σχεδιασμός και ανάπτυξη των βιβλίων και των αντίστοιχων εφαρμογών γίνεται στην Ελλάδα.

Σε ότι έχει να κάνει τα βιβλία, σήμερα θα αναφερθούμε στο πρώτο με τίτλo «Μαθαίνω τα Γράμματα». Απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και τους παρακινεί μέσα από ιστορίες να εμπλακούν και να γνωρίσουν τα γράμματα. Μαζί με το βιβλίο θα κατεβάσετε δωρεάν (και χωρίς διαφημίσεις) και την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο ή ταμπλέτα. Στοχεύοντας την κάμερα της συσκευής σε κάθε σελίδα, θα εμφανιστεί στην οθόνη του ένα τρισδιάστατο σχέδιο με το εκάστοτε γράμμα, ενώ βοηθητικές κινούμενες γραμμές περιγράφουν τον τρόπο γραφής τους.

teacherland,εκπαιδευτικό υλικό, βιβλίο

Το βιβλίο επομένως προσφέρει τη δυνατότητα σε γονείς να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους, δίνοντας την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και σίγουρα είναι πόλος έλξης για τα παιδιά. Δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντικαταστήσει «κλασσικές» στρατηγικές εκμάθησης της γραφής, αφού εκεί παρεισφρέουν και άλλοι παράγοντες (η εκγύμναση των δαχτύλων να πιάνουν το μολύβι, ο συντονισμός χεριού-ματιού-εγκεφάλου). Μπορεί όμως να βοηθήσει να περάσουν οι οικογένειες ευχάριστες στιγμές, να προωθήσουν μια λελογισμένη και αιτιολογημένη χρήση της τεχνολογίας, χωρίς δαιμονοποιήσεις, τα παιδιά να διαβάσουν ενδιαφέρουσες ιστορίες και μέσα από αυτό το συνδυασμό να εισαχθούν στην αναγνώριση της μορφή των γραμμάτων και κατ’ επέκταση και στη γραφή τους.

Είναι επομένως ένα εγχείρημα που σίγουρα προκαλεί και διατηρεί το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών και μάλλον θα τους ενθουσιάσει εάν το λάβουν ως δώρο. Οι γονείς δεν έχουν να ανησυχούν για οτιδήποτε βλαπτικό (!) σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση του, ενώ μπορούν να προσδοκούν βάσιμα ότι θα παρακινήσει τα παιδιά τους να ασχοληθούν περεταίρω. Δεν είναι όμως η λύση για γίνουν οι μαθητές συγγραφείς και να αρχίσουν να γράφουν τη δική τους Οδύσσεια! Εφόσον επομένως ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας, ξέροντας τι να περιμένετε, είναι μία αξιόλογη πρόταση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο σύνδεσμο http://www.livebooks.gr.

Θα ακολουθήσουμε με την παρουσίαση και άλλων βιβλίων της σειράς.