Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Διασκεδάζω με μπαλόνια-μαθαίνω τον ηλεκτρισμό

Ημερομηνια: 27-01-2018

Ένα μπαλόνι που τρίβεται μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό.

Μπορεί να επηρεάζει διάφορα υλικά, τόσο μονωτές όσο και αγωγούς. Αλλά γιατί συμβαίνει;

 μπαλόνια, επαγωγή, φυσική, πείραμα, teacherland, δημοτικό, Γρηγορίου, Κατακτώ την κορυφή

Η αιτιολόγηση είναι η επαγωγή. Στην περίπτωση του φελιζόλ (που είναι μονωτής), αλλάζει η κατανομή των φορτίων μέσα στα μόριά του λόγω του φορτισμένου μπαλονιού, με αποτέλεσμα να μετακινούνται (ελαφρώς) τα αρνητικά φορτία προς τη μία πλευρά του μορίου και τα θετικά προς την αντίθετη. Έτσι το φορτισμένο μπαλόνι έλκει την πλευρά των μορίων του φελιζόλ με αντίθετο φορτίο, οπότε τελικά "κολλά" πάνω του. Επειδή το μπαλόνι είναι μονωτής, αργεί να μεταφερθεί το φορτίο προς το φελιζόλ, γεγονός που όταν συμβεί έχει ως αποτέλεσμα τα δύο αντικείμενα να απωθούνται και τελικά το φελιζόλ να πέφτει από το μπαλόνι.

 

Στην περίπτωση του αλουμινόχαρτου (που είναι αγωγός) τα ελεύθερα ηλεκτρόνια μετακινούνται προς τη μία πλευρά του (φορτίζοντάς το αρνητικά) ενώ η αντίθετη πλευρά φορτίζεται θετικά. Πάλι η αιτία για αυτή τη μετακίνηση είναι το φορτισμένο μπαλόνι. Έτσι τελικά το αλουμινόχαρτο έλκεται μέσω της πλευράς με το αντίθετο φορτίο από αυτό του μπαλονιού. Όταν όμως ακουμπά στο μπαλόνι, μεταφέρεται φορτίο σε αυτό, τα δύο αντικείμενα φορτίζονται με ίδιο είδος φορτίου, οπότε απωθούνται και το αλουμινόχαρτο πέφτει. Μετά από λίγη ώρα τα φορτισμένα κομμάτια αλουμινόχαρτου θα "κολλήσουν" στο αφόρτιστο μέρος του μπαλονιού (τώρα θα έχουμε έλξη λόγω επαγωγής ανάμεσα στα φορτισμένα κομμάτια αλουμινόχαρτου και στο μπαλόνι που είναι μονωτής).

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://teacherland.gr/lesson.php?id=458 και http://teacherland.gr/lesson.php?id=459