Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ένα κουτί αναψυκτικού που ακολουθεί έναν σωλήνα

Ημερομηνια: 27-01-2018

Ας κάνουμε αγώνες με κουτάκια αναψυκτικού. Θα χρειαστούμε πλαστικούς σωλήνες (ύδρευσης), ένα κομμάτι χαρτί και αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικού.

 teacherland, Βασίλης Γρηγορίου,δημοτικό,εκπαιδευτικό υλικό,φυσική,κατακτώ την κορυφή φυσικά,

Αδειάστε τα κουτάκια από το περιεχόμενό τους και τρίψτε "δυνατά" τον πλαστικό σωλήνα με το χαρτί (ένα κριτήριο για να ξέρετε ότι έχετε τρίψει σωστά το σωλήνα είναι να ζεσταθεί αρκετά το χέρι σας. Επίσης φροντίστε να επικεντρώνεται σε μία μικρή περιοχή του σωλήνα). Στη συνέχεια πλησιάστε (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ) τον σωλήνα στο κουτάκι. Θα δείτε τότε να έλκεται και να τον ακολουθεί.

Μπορείτε να κάνετε αγώνες ή να χρονομετρείτε τις διαδρομές σας.

Η αιτιολόγηση είναι η εξής: ο σωλήνας λόγω της τριβής έχει φορτιστεί και καθώς είναι μονωτής, το φορτίο παραμένει εστιασμένο για αρκετή ώρα στο συγκεκριμένο σημείο. Πλησιάζοντας στο μεταλλικό κουτάκι (που είναι αγωγός) εξαναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνιά του κουτιού να κινηθούν προς μία κατεύθυνση, με αποτέλεσμα συνολικά το φορτίο του να παραμένει μηδέν, αλλά η κατανομή του να είναι τέτοια που στη μία πλευρά να περισσεύει αρνητικό φορτίο (λόγω των ελευθέρων ηλεκτρονίων) και στην άλλη να περισσεύει θετικό φορτίο. Έτσι ο φορτισμένος πλαστικός σωλήνας έλκει το μέρος του αλουμινένιου κουτιού που έχει κατανεμηθεί αντίθετο είδος φορτίου και το εξαναγκάζει να κινηθεί προς το μέρος του.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό επισκεφθείτε τις σελίδες http://teacherland.gr/lesson.php?id=458, http://teacherland.gr/lesson.php?id=459