Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο μαγνήτης έλκει και έλκεται

Ημερομηνια: 14-02-2018

Πολύ εύκολα δεχόμαστε ότι ένας μαγνήτης έλκει ένα σιδερένιο αντικείμενο, αλλά αντίθετα δυσκολευόμαστε να δεχτούμε ότι ένα σιδερένιο αντικείμενο θα έλκει και αυτό τον μαγνήτη!

 μαγνήτης,magnet,Βασίλης Γρηγορίου,Γρηγορίου,teacherland,εκπαιδευτικό,υλικο΄,δημοτικό,Κατακτώ την κορυφή,Φυσική

 Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από το γεγονός ότι συνήθως έχουμε ακουμπισμένους τους μαγνήτες πάνω σε τραπέζια, όπου εμφανίζεται μεγάλη τριβή που εμποδίζει να γίνει εμφανής η έλξη του μαγνήτη από τα σιδερένια αντικείμενα.

Τι θα γίνει όμως εάν μειώσουμε την τριβή; Αυτό κάνουμε στο συγκεκριμένο πείραμα: τοποθετούμε τον μαγνήτη πάνω σε φελιζόλ που επιπλέει σε νερό.

 

 

Έτσι είναι εύκολο να κινείται χωρίς μεγάλες αντιστάσεις/τριβές. Παρατηρούμε τότε ότι τόσο ο μαγνήτης έλκει το σιδερένιο αντικείμενο, όσο και ότι το σιδερένιο αντικείμενο έλκει τον μαγνήτη. Επίσης εάν αφήσουμε το σύστημα να ισορροπήσει, τότε προσανατολίζεται στην κατεύθυνση "βορράς-νότος", δηλαδή έχει μετατραπεί σε πυξίδα.

Τέλος, εάν πλησιάσουμε έναν μαγνήτη, τότε όλο το σύστημα επηρεάζεται: πότε έλκεται και πότε απωθείται.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό, σχετικά με τους μαγνήτες, επισκεφθείτε το εκπαιδευτικό μας υλικό για τη Φυσική της Στ' δημοτικού http://teacherland.gr/lesson.php?id=310 και http://teacherland.gr/lesson.php?id=311