Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Η Γραμμή: ένα βιβλίο για την φιλία και την αποδοχή

Ημερομηνια: 20-02-2018

Το βιβλίο «Η Γραμμή» του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη με γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Δεκαετία του ΄80, έρχομαι ως νέα μαθήτρια στην Β Δημοτικού σε ένα δημοτικό σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, μόλις έχω αφήσει την γκρεμισμένη από τον σεισμό Καλαμάτα. Δεν ξέρω κανέναν, δεν με ξέρει κανένας. Κάθομαι στο πρώτο θρανίο, εκεί με έβαλε η δασκάλα μου, δίπλα μου ένα άλλο κοριτσάκι. Τραβάει μια γραμμή στο θρανίο για να ξεχωρίσει ποιος θα είναι ο δικός της και ποιος ο δικός μου χώρος. Δεν θυμάμαι τίποτε άλλο από εκείνη την σχολική χρονιά, μόνο την ΓΡΑΜΜΗ.

Να λοιπόν που το βιβλίο αυτό έρχεται να ανασκαλίσει τις μνήμες μου. Το διάβασα αμέσως μόλις το έπιασα στα χέρια μου, δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι το βράδυ που θα το διάβαζα στα παιδιά μου. Η ιστορία του ξετυλίγεται υπέροχα, ο λόγος άμεσος και φιλικός. Οι ήρωες του ρεαλιστικοί.

Δυο μαθητές μοιράζονται ένα θρανίο, το πρώτο θρανίο. Δυο παιδιά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Το καθένα με τα δικά του ταλέντα. Η γραμμή τους κρατάει σε απόσταση. Ένα περιστατικό θα τους φέρει κοντά, θα δουν ο ένας τον κόσμο του αλλού με άλλο μάτι. Θα κατανοήσουν πόσο υπέροχο είναι να δίνεις χώρο στον άλλο, να μοιράζεσαι μαζί του στιγμές και συναισθήματα. Διότι αν δεν τα κάνεις αυτά όταν είσαι παιδί τότε πότε θα τα κανείς;

Αφιερώστε 10 λεπτά να διαβάσετε στα παιδιά σας την «Γραμμή» του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη και ταξιδέψτε μέσα από την εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Πρόκειται για μια υπέροχη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο από τις Εκδόσεις Μίνωας.