Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

"Καλώδια" από ζύμη

Ημερομηνια: 28-02-2018

Συνήθως στον ηλεκτρισμό χρησιμοποιούμε καλώδια χαλκού. Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις; Ας δοκιμάσουμε μία πιο περίεργη αλλά άκρως αποτελεσματική.

Η ζύμη μας χρησιμοποιεί ως υλικά τα κλασικά: νερό, αλεύρι, λάδι, μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε όμως πολύ αλάτι (αυτό είναι που κάνει τη διαφορά).Η προετοιμασία είναι πολύ εύκολη και συνολικά δεν παίρνει παραπάνω από 10 λεπτά.

Κατόπιν, αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει και πλάθουμε καλώδια (εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε μπάλες) και τα συνδέουμε απ' ευθείας στους πόλους της μπαταρίας. Τότε θα δούμε ότι τα λαμπάκια LED ανάβουν. Μπορείτε να ανάψετε όσα θέλετε!

Τα "καλώδιά" μας είναι αρκετά καλοί αγωγοί (από τα 4,5V της μπαταρίας, στα άκρα της ζύμης "φτάνουν" τα 3,7V περίπου). Προφανώς εάν ακουμπήσετε τα ζυμάρια μεταξύ τους, τότε τα λαμπάκια σβήνουν, καθώς συμβαίνει βραχυκύκλωμα.

Τα λαμπάκια LED που χρησιμοποιήσαμε ήταν των 3V και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό. Χρειάζεται προσοχή καθώς έχουν ορθή και ανάποδη φορά. Εάν δηλαδή τα ακουμπήσετε και δεν ανάβουν, τότε πρέπει να τα γυρίσετε ανάποδα και να τα ακουμπήσετε με τους αντίθετους ακροδέκτες.

(Και επειδή είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα ρωτήσουν εάν τρώγεται, η απάντηση είναι ΝΑΙ!!! Απλά η ζύμη είναι αρκετά αλμυρή, κατά τα άλλα όμως, νοστιμότατη!).

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό, επισκεφθείτε τα μαθήματά μας:

Ένα απλό κύκλωμα: http://teacherland.gr/lesson.php?id=461

 

Αγωγοί και μονωτές: http://teacherland.gr/lesson.php?id=506 

Σύνδεση σε σειρά και παράλληλα: http://teacherland.gr/lesson.php?id=516