Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Παιδικά βιβλία για την Επανάσταση του 1821

Ημερομηνια: 06-03-2018

Η προσέγγιση ιστορικών γεγονότων μέσα από την λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία δραστηριοτήτων είναι ο καλύτερος τρόπος για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία.

Σας προτείνουμε τρία βιβλία των Εκδόσεων Σαΐτη με θέμα την επανάσταση του 1821, τα χρόνια της τούρκικης κατοχής και τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.

25η Μαρτίου 1821 – Διπλογιορτή για την Ελλάδα.

Ένα βιβλίο δραστηριοτήτων με πλούσια εικονογράφηση για όλα τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Η Πηνελόπη και η Μαρία Μωραίτου έχουν δημιουργήσει παιγνιώδεις δραστηριότητες για να φερουν σε επαφή τα παιδιά με τους ήρωες, της ηρωίδες και τα γεγονότα της εποχής. Οι εικόνες της Πέγκυς Φούρκα είναι εξαιρετικές και κερδίζουν τους μικρους μας φίλους.

Κωνσταντής, ο γενίτσαρος που δεν ξέχασε.

Ένα παιδικό μυθιστόρημα της Αθηνάς Νάτσιου Γιάννου, σε εικονογράφηση Σταμάτη Μπονάτσου, για παιδιά άνω των 10 ετών. Ο Κωνσταντής ένα δωδεκάχρονο ελληνόπουλο, αρπάζεται από τους Τούρκους στο παιδομάζωμα και γίνεται γενίτσαρος. Θα μπορέσει μέσα στο ασφυκτικό μουσουλμανικό περιβάλλον να κρατήσει την πίστη του; Να μην ξεχάσει την καταγωγή του; Να κατακτήσει την ελευθερία του;

Ο Κωνσταντής θα περάσει πολλές και δύσκολες στιγμές μέχρι τη λύτρωση, αλλά η περιπετειώδης ζωή του και οι αγώνες του, διδάσκουν και εμάς για κάποιες αξίες που σήμερα μοιάζουν ξεθωριασμένες, όπως την πίστη στο Χριστό που μας δίνει ελπίδα, θάρρος και δύναμη, την ανάγκη του κάθε άνθρωπου για ελευθερία και ειρήνη, την μητρική αγάπη, τη φιλία που μπορεί να γεννηθεί μέσα στις χειρότερες συνθήκες.

Τρεις νύχτες … Ένα θαύμα!

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος έγραψε ένα ιστορικό παιδικό βιβλίο με ιδιαίτερη μαεστρία. Το βιβλίο μας μεταφέρει στην επαρχία Χανίων το 1774, στον τόπο εκείνο όπου τον φόβο έσπερνε απλόχερα από τον υγρό του πύργο ενας Γενίτσαρος με το όνομα Ιμπραήμ Αληδάκης. Μια φλόγα πάθους θα γεννηθεί… Μπορεί άραγε ετούτη η φλόγα να είναι η ίδια που θα σβήσει το κακό; Φτάνει η φλόγα να ποτίσει την Ελπίδα και την Πίστη για να γεννηθεί η Αγάπη; Όλα αυτά θα τα μάθουμε στις σελίδες του βιβλίου που θα μας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο. Η εικονογράφηση της Μαρίας Νασοπούλου θα κερδίσει τα παιδιά και θα τα βοηθήσει να σχηματίσουν εικόνες της εποχής.

Μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για την Επανάσταση του 1821 εδώ.