Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

«Το αυγό που ράγισε» της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου

Ημερομηνια: 21-03-2018

Η Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου έγραψε ένα παιδικό πασχαλινό βιβλίο που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα έθιμα του Πάσχα, αλλά και με την έννοια της διαφορετικότητας, της αποδοχής, τη δύναμη της καλοσύνης και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο απρόοπτο, στην ατυχία, στη δύσκολη στιγμή του αλλού. Η εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη μας ταξιδεύει με τον καλύτερο τρόπο στην ιστορία του βιβλίου.

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη. Η γιαγιά Ναυσικά βαφεί, όπως κάθε χρόνο, τα πασχαλινά αυγά. Ένα από αυτά ραγίζει στο βράσιμο και όλα τα υπόλοιπα, τα γερά, αρχίζουν να το κοροϊδεύουν και να το υποτιμούν. Η στάση τους δεν διαφέρει από εκείνη πολλών συνανθρώπων μας μπροστά στην αδυναμία, την αναπηρία, τη διαφορετικότητα. Όμως ο εγγονός της, ο Νικηφόρος, θα βρει τον τρόπο να κάνει το ραγισμένο αυγό από τελευταίο πρώτο και να του χαρίσει μια καινούργια αποστολή…

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται κατά την ανάγνωση του είναι πολύ έντονα. Ιδιαίτερο στοιχείο του βιβλίου αποτελεί η πρωτότυπη ιδέα του μικρού Νικηφόρου να μιμηθεί τους αρχαίους Έλληνες τεχνίτες ζωγραφίζοντας με μαύρο χρώμα πάνω στο κόκκινο τσόφλι του ραγισμένου αυγού, σαν να ήταν αγγείο. Ακριβώς όπως οι παραστάσεις που διακοσμούσαν στην αρχαιότητα τα πήλινα αγγεία, ο ερυθρόμορφος και ο μελανόμορφος ρυθμός. Έτσι το αυγό, από ραγισμένο και παρακατιανό έγινε ο αστέρας της ημέρας!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από της Εκδόσεις Σαΐτη.

Εκπαιδευτικό υλικό για διαθεματικά Project με ποικίλη θεματολογία έχει δημιουργήσει η νηπιαγωγός, συγγραφέας και βραβευμένη για το έργο της Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, έπειτα από χρόνια εκπαιδευτικής εμπειρίας, με την εξαιρετική εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου. Εδώ θα βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό για Project στο Νηπιαγωγείο.