Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ταξιδεύοντας στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας μέσα από δυο παιδικά βιβλία.

Ημερομηνια: 09-07-2018

Η κόρη μου τελείωσε την Γ Δημοτικού και το φετινό μάθημα της Ιστορίας την ξετρέλανε. Λογικό ήταν, σκέφτηκα, καθώς όλα όσα περιέχονται στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ Δημοτικού τα είχε διαβάσει σε βιβλία μυθολογίας εδώ και χρόνια και της ήταν γνωστά με κάθε λεπτομέρεια. Όμως του χρόνου στην Δ Δημοτικού τι θα γίνει με το μάθημα της Ιστορίας που αφορά την αρχαία Ελλάδα; Αυτος ο προβληματισμός με τυραννούσε πολύ καιρό, διότι για εμένα το μάθημα της Ιστορίας είναι από τα σημαντικότερα που διδάσκονται τα παιδιά και το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιτευχτεί είναι να το αγαπήσουν. Έτσι έψαξα και βρήκα δυο καταπληκτικά παιδικά βιβλία, κατάλληλα για παιδιά από 9 χρονών, για να τα διαβάσει και να ταξιδέψει με αυτά στην αρχαία Ελλάδα.

Σας τα παρουσιάζω και ελπίζω να τα αγαπήσουν και τα δικά σας παιδιά:

Το Μυστικό του Βασιλιά Λεωνίδα, του Θάνου Κονδύλη, σε εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη.

Ποιος θέλει να δολοφονήσει τον γιο του βασιλιά Λεωνίδα, τον Πλείσταρχο; Γιατί συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ο Λεωνίδας που θέλει να πολεμήσει τους Πέρσες στις Θερμοπύλες; Ο Πλείσταρχος με τον ξάδελφο του Αγαθοκλή προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα και να λύσουν το μυστήριο. Ταξιδεύοντας στην Σπάρτη του 480 π.Χ. , μέσα από αυτό το βιβλίο, τα παιδιά θα μάθουν για τον τρόπο ζωής των Σπαρτιατών, την δομή και τον τρόπο λειτουργίας αυτής της πόλης κράτους. Θα κατανοήσουν την απειλή των Περσών και την μάχη που έδωσε ο Λεωνίδας για να πείσει τους συμπολίτες του ότι πρέπει να τους πολεμήσουν. Μια περιπέτεια που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και τους μεταφέρει σε εποχές για τις οποίες δεν γνωρίζουν ακόμη πολλά.

Μυστήριο στον Ναό του Δία, του Θάνου Κονδύλη, σε εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη.

Μια περιπέτεια τριών παιδιών, που ξεκίναει μια νύχτα του 432 π.Χ. στον Ναό του Δία στην Αρχαία Ολυμπία. Τα τρία παιδιά πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα «Ποιος είναι ο παράξενος άντρας που κλέβει χρυσό από τη βάση του ιερού αγάλματος του Δια;». Αν η παρέα των τριών παιδιών λύσει το μυστήριο θα καταφέρει να βοηθήσει τον γλύπτη Φειδία, ο οποίος κατηγορείται άδικα από τους ιερείς του ναού.

Μέσα από αυτό το βιβλίο τα παιδιά θα ταξιδέψουν στην Αρχαία Ολυμπία και στο εργαστήριο του περίφημου γλύπτη Φειδία. Θα περιπλανηθούν στα κτίρια της Αρχαίας Ολυμπίας. Θα μάθουν για τον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων εκείνη την εποχή. Θα έρθουν σε επαφή με τον τρόπο διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και της τεράστιας σημασίας τους στην αρχαιότητα.

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Αν θέλετε να προσεγγίσετε την Ιστορία της Δ Δημοτικού με ένα διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο τότε μπορείτε να δείτε το εκπαιδευτικό υλικό της Teacherland εδώ.

)