Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Γνώρισε το Borel, το επιτραπέζιο παιχνίδι που σε ταξιδεύει στον θαυμαστό κόσμο των πιθανοτήτων

Ημερομηνια: 26-10-2018

Το επιτραπέζιο παιχνίδι Borel συνδυάζει τη δυσκολία του μυαλού να αντιμετωπίσει τα διλήμματα πιθανοτήτων με την στρατηγική σκέψη των ανταγωνιστικών τυχερών παιχνιδιών.

Το παιχνίδι έχει ονομαστεί προς τιμήν του Émile Borel (1871 – 1956), Γάλλου μαθηματικού και εκ των πατέρων της θεωρίας πιθανοτήτων.

 Οι συντελεστές (Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Σπύρος Δοξιάδης και Άγγελος Φάβρος) αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού “για μεγάλα παιδιά” ενώ προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να διευκολύνουν την διδασκαλία της θεωρίας πιθανοτήτων, ενός από τα πιο γοητευτικά θεματικά πεδία των Μαθηματικών. Από τους τρεις, ο Χριστόφορος έχει εμπειρία ως ακαδημαϊκός, μιας και έχει διατελέσει λέκτορας Στατιστικής στο Imperial College του Λονδίνου. Ο Σπύρος Δοξιάδης συνομίλησε μαζί μας για το παιχνίδι Borel και μας κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον να το παίξουμε.

 Κάντε μας μια σύντομη περιγραφή. Τι παιχνίδι είναι το Borel;

 Για αρχή, ας φανταστούμε το παρακάτω ερώτημα:

 ✔️ Ρίξε ένα ζάρι 5 φορές. Θα φέρεις τουλάχιστον ένα “2”;

 Σκέψου το για λίγο. Τι θα ποντάρεις, Ναι ή Όχι; 

 Τώρα σκέψου ότι έχεις ένα μαύρο σακουλάκι και μερικές μπλε και κόκκινες μπίλιες και απάντησε στο παρακάτω:

 ✔️ Βάλε στο σακουλάκι 1 μπλε μπίλια και 7 κόκκινες. Ανακάτεψέ τες και βγάλε δύο μπίλιες έξω στην τύχη. Θα εμφανιστεί η μπλε;

 Eδώ είναι λίγο πιο εύκολο να αποφασίσεις τι θα ποντάρεις, έτσι δεν είναι;

 Για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον σκέψου τώρα ότι έχεις περιορισμένα χρήματα. Τι μέρος των χρημάτων σου θα ήσουν διατεθειμένος να ποντάρεις, γνωρίζοντας ότι ακολουθούν κι άλλες ερωτήσεις και οι αντίπαλοί σου προσπαθούν να σε ξεπεράσουν;

 Σε γενικές γραμμές έτσι παίζεται το Borel. Μετά από αρκετή έρευνα και δοκιμές, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε ένα παιχνίδι που θα βάζει τους παίκτες στην θέση να παίρνουν ακριβώς αυτές τις αποφάσεις. Μάλιστα, βάλαμε τα ζάρια, τα πουγκιά και τις μπίλιες μέσα στο κουτί, ώστε οι παίκτες -αφού ποντάρουν- να εκτελούν το “πείραμα” προκειμένου να αποφασιστεί ποιο αποτέλεσμα κερδίζει!

 Δηλαδή είναι ένα παιχνίδι μόνο για μαθηματικούς; 

Ευτυχώς όχι! Μάλιστα οι μη μαθηματικοί ανακαλύπτουν πόσο ενδιαφέρον έχει η βιωματική προσέγγιση των πιθανοτικών ερωτημάτων όταν εκτελούν τα πειράματα του παιχνιδιού με τα αντικείμενα που υπάρχουν στο κουτί! Στην πραγματικότητα το Borel δεν απαιτεί μαθηματική εξειδίκευση. Οι κανόνες είναι απλούστατοι και μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε.

 Μακροπρόθεσμα έχει πλεονέκτημα ο παίκτης με το πιο εύστοχο πιθανολογικό ένστικτο. Όπως όμως λένε οι ίδιοι οι μαθηματικοί, “probabilities are counter-intuitive”! Άλλωστε, για να δοθεί η έμφαση στο ένστικτο περισσότερο παρά στους μαθηματικούς υπολογισμούς, οι παίκτες καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις τους μέχρι να αδειάσει η κλεψύδρα!

 Μάλιστα, το καλοκαίρι έλαβε χώρα και το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Borel. Εκεί ανακηρύχθηκε νικήτρια η Αλίκη, η οποία είναι δασκάλα σχεδίου σε φροντιστήριο. Καμία σχέση με Μαθηματικά δηλαδή! 

 

 Ποιό είναι το κοινό που απευθύνεστε; Ποιοί θα διασκεδάσουν με το παιχνίδι; 

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι απευθύνεται:

- σε όσους γοητεύονται από μαθηματικούς γρίφους και διλήμματα στρατηγικής

- σε όσους ενδιαφέρονται για την εκπαιδευτική μέθοδο των μαθηματικών και ιδιαίτερα της θεωρίας πιθανοτήτων

- σε όσους διασκεδάζουν με τα τυχερά παιχνίδια, τα στοιχήματα και τα πονταρίσματα

- σε όσους αρέσκονται να παίζουν ανταγωνιστικά παιχνίδια με τους φίλους τους

 Πόσοι παίζουν και από ποιά ηλικία και πάνω προτείνετε εσείς το παιχνίδι; 

Το κουτί έχει μέσα αντικείμενα για να παίξουν μέχρι 7 παίκτες. 4 - 5 παίκτες όμως είναι το πλήθος που αναδεικνύει καλύτερα τα στοιχεία στρατηγικής του παιχνιδιού.

 Όσον αφορά στην ηλικία, προτείνουμε 14+, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το παίξει και κάποιος μικρότερος που έχει σχετικό ενδιαφέρον για τα παιχνίδια και τα Μαθηματικά.

 Που μπορούμε να βρούμε το παιχνίδι;

Το Borel πουλιέται μέσω Amazon σε Ευρώπη και Αμερική. Για το κοινο της Teacherland δημιουργήσαμε έναν κωδικό για έκπτωση 20%.Επισκεφθείτε την σχετική καταχώρηση του amazon:www.bit.ly/playborel και χρησιμοποιήστε τον κωδικό προσφοράς: BORELTEACHER. Ισχύει μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

 

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι και ένα video που εξηγεί τους κανόνες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του παιχνιδιού: www.playborel.com

 

Εδώ θα βρεις εκπαιδευτικό υλικό για την διδασκαλία των Πιθανοτήτων στην Ε Δημοτικού.