Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

To γάλα αποχρωματίζει την κόλα

Ημερομηνια: 01-11-2018

Τα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν ένα έντονο σκούρο χρώμα. Αυτό οφείλεται στην καραμέλα που περιέχουν καθώς και στο πρόσθετο χρώμα (πάλι καραμέλας). Τι γίνεται όμως εάν ρίξουμε μέσα γάλα; Γενικά το γάλα αντιδρά με τα οξέα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικροί σβόλοι. Οι σβόλοι αυτοί είναι στερεοί, με μεγαλύτερη πυκνότητα από το υπόλοιπο μείγμα, με αποτέλεσμα να πέφτουν ως ίζημα προς τα κάτω. Στην περίπτωσή μας, η κόλα που περιέχει φωσφορικό οξύ αντιδρά με το ασβέστιο του γάλακτος και παράγεται το ίζημα που αναφέραμε (φωσφορικό ασβέστιο) και αέριο (υδρογόνο). Το ίζημα όμως εγκλωβίζει μαζί και το χρώμα από την καραμέλα με αποτέλεσμα το επάνω μέρος του μείγματος να αποχρωματίζεται.

Ταυτόχρονα στο επάνω μέρος του μπουκαλιού συσσωρεύονται ποσότητες αερίων (του υδρογόνου που παράγεται από την αντίδραση αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα που είναι διαλυμένο σε τέτοιου είδους αναψυκτικά). Γι' αυτό φαίνεται και στο πείραμα ότι όταν ανοίγουμε το καπάκι, το αναψυκτικό αφρίζει (λόγω των αερίων).

Εμείς χρησιμοποιήσαμε διαφορετικά ήδη αναψυκτικών για να συγκρίνουμε πόσο γρήγορα και πόσο έντονα γίνεται ο αποχρωματισμός. Στο τέλος, το υγρό που παραμένει στο επάνω μέρος του μείγματος έχει γεύση κόλας (κυρίως λόγω της βανίλιας και των γλυκαντικών που περιέχει) ενώ το κάτω μέρος έχει κυρίως γεύση γάλακτος.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την πυκνότητα μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο http://teacherland.gr/lesson.php?id=4