Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Στατικός ηλεκτρισμός-πείραμα με σαπουνόφουσκα

Ημερομηνια: 22-11-2018

Ο στατικός ηλεκτρισμός παρέχει πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι!

Εδώ χρησιμοποιούμε έναν πλαστικό σωλήνα PVC, σαπουνόφουσκες και μία πλαστική σωλήνα.

στατικός ηλεκτρισμός

Ο σωλήνας λόγω της τριβής έχει φορτιστεί και καθώς είναι μονωτής, το φορτίο παραμένει εστιασμένο για αρκετή ώρα στο συγκεκριμένο σημείο.

Πλησιάζοντας στη σαπουνόφουσκα την έλκει. Βλέπετε η σαπουνόφουσκα είναι αγωγός (λόγω κυρίως του σαπουνιού) με αποτέλεσμα να μπορούν να ρέουν εύκολα ελεύθερα ηλεκτρόνια μέσα από αυτή. Έτσι θα έρθουν κοντύτερα προς τον πλαστικό σωλήνα φορτία αντίθετου είδους από το φορτίο που έχει αποκτήσει ο σωλήνας, με αποτέλεσμα την μεταξύ τους έλξη.

Είναι σημαντικό να έχουμε ρίξει πάνω στο τραπέζι σαπουνόνερο έτσι ώστε να μπορεί να επιπλέει η σαπουνόφουσκα και να μην σπάει.

Στην περίπτωση της σακούλας τρίβοντάς τη με το πανάκι, αποκτά ίδιο είδους φορτίο με αυτό του πλαστικού σωλήνα (αφού και αυτός τρίφτηκε με το ίδιο πανάκι). Πλησιάζοντας τον σωλήνα στη σακούλα απωθούνται, οπότε η σακούλα αιωρείται. Σε αυτή την περίπτωση η σακούλα και ο σωλήνας είναι μονωτές και δεν έχουμε μεταφορά φορτίου, αλλά "στραμπούληγμα" των μορίων, με αποτέλεσμα να ανακατανέμεται το φορτίο μέσα στα ίδια τα μόρια, χωρίς όμως να φορτίζονται. Απλά στη μία μεριά πλησιάζουν περισσότερο τα ηλεκτρόνια και στην άλλη ο πυρήνας, με αποτέλεσμα λόγω της ανακατανομής του φορτίου η μία μεριά να έχει περίσσευμα αρνητικού φορτίου και η άλλη θετικού.

Για να είναι πιο ανθεκτικές η σαπουνόφουσκες προσθέσαμε γλυκερίνη και γλυκόζη.

Για περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό στη Φυσική του δημοτικού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://teacherland.gr/lesson.php?id=458