Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Κατακτώ την κορυφή Φυσική Α΄ Γυμνασίου

Ημερομηνια: 13-12-2018

Η περίοδος των Χριστουγέννων μας ταιριάζει πολύ, καθώς για άλλη μία φορά συμπίπτει με την έκδοση ενός ακόμα βιβλίου μας. Το νέο μας «τέκνο» αφορά την Α΄Γυμνασίου (μεγαλώσαμε λίγο!) και έχει τίτλο «Κατακτώ την κορυφή, Φυσική Α΄Γυμνασίου».

Βασίλης Γρηγορίου, Νάντια Παπαγεωργίου,Γρηγορίου,Παπαγεωργίου,Φυσική,Γυμνάσιο, Βοήθημα,Πατάκης,Καλό βήθημα

Είναι πολύ μεγάλη η ανακούφιση και η χαρά που ακολουθεί την έντονη και στρεσογόνα περίοδο της συγγραφής ενός βιβλίου. Εκατοντάδες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, ιδέες που σου έρχονται σε άσχετες στιγμές (ας είναι καλά αυτό το κολυμβητήριο, να ξερες πόσες εκλάμψεις που έφερες καθώς προσπαθούσα να συγχρονίσω χέρια και πόδια), στήσιμο δεκάδων πειραματικών διατάξεων, χιλιάδες λήψεις φωτογραφιών (όπου απορρίφθηκαν το 95% γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά, από τον φωτισμό, μέχρι να μην φαίνεται κάτι, μέχρι να μετακινηθεί κάτι άλλο ελάχιστα, μέχρι να τελειώσει η μπαταρία της μηχανής την τελευταία στιγμή και φτου από την αρχή!), νέα βιντεοπειράματα, συζητήσεις με καλούς συνεργάτες (εικονογράφους, διορθωτές κλπ). 

Και όλα αυτά είναι το σχετικά ξεκάθαρο κομμάτι αφού έχει προηγηθεί μια διαδικασία πιο εσωτερική που απαιτεί ξεκαθάρισμα. Αυτή που πρέπει να αποσαφηνίσεις το πού στοχεύεις μέσα από το βιβλίο, τι στόχους επιδιώκεις να εκπληρώσει, ποια εκπαιδευτικά εργαλεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις, πώς θα δομηθεί ώστε να είναι εύληπτο. Με άλλα λόγια πώς το φαντάζεσαι να γίνει έτσι ώστε να βοηθήσει πραγματικά τους μαθητές να προωθήσουν τη γνώση τους, να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα της επιστήμης, να συναισθανθούν ότι αυτή τους αφορά, ότι βρίσκεται δίπλα τους στην καθημερινή τους ζωή. 

Τώρα πλέον όταν το βλέπουμε μπροστά μας αισθανόμαστε και οι δυο μας όμορφα με τον εαυτό μας και μεγάλη χαρά μας πλαισιώνει που για μία ακόμα φορά απαντήσαμε θετικά στο προσκλητήριο των εκδόσεων Πατάκη (και την κ. Γεωργία Ευθυμίου προσωπικά) για ένα επιπλέον εγχείρημα. Θέλουμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνεργάτες Νίκο Κύρο (από τις εκδόσεις Πατάκη), τη Χριστίνα Κωνσταντινίδη (για το «στήσιμο» του βιβλίου), τον Κώστα Ξύγκα για το υπέροχο εξώφυλλο (αλλά και τις εικόνες του βιβλίου), και τη Μάγδα Τιγκοπούλου για την επιμέλεια στις διορθώσεις. Χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους το αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα φτωχότερο και εμείς λιγότερο χαρούμενοι. 

Ως προς τα χρηστικά του πράγματος, μπορούμε να σας πληροφορήσουμε ότι το βιβλίο μας έχει την ακόλουθη δομή:

  • «Ρίξε μια ματιά εδώ»: συνοπτικά και ομαδοποιημένα τα πιο σημαντικά σημεία της θεωρίας που πρέπει να γνωρίζει ο μαθητής
  • «Πρόσεχε όμως»: επισημάνσεις των δυσκολιών και παρερμηνειών των μαθητών
  • “Λύνουμε μαζί” με αναλυτικά λυμένες ασκήσεις
  • “Λύνω μόνος/η μου” με πληθώρα άλυτων ασκήσεων
  • Επαναληπτικό διαγώνισμα για κάθε ενότητα
  • Τράπεζα θεμάτων με διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, ταξινομημένες ανά ενότητα
  • Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται πολύ αναλυτικές απαντήσεις τόσο των άλυτων ασκήσεων όσο των διαγωνισμάτων και της τράπεζας θεμάτων
  • Επίσης ακολουθούν απαντήσεις σε όλες τις δραστηριότητες του σχολικού βιβλίου.

 

Με γιορτινές ευχές,

Βασίλης Γρηγορίου,

Νάντια Παπαγεωργίου