Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Η Μπαλάντα της Ζηνοβίας, της Ελένης Σβορώνου

Ημερομηνια: 24-12-2018

Η εκπαιδευτική ομάδα της Teacherland υποστηρίζει τα λογοτεχνικά βιβλία γνώσεων και μεταξύ αυτών ξεχώρισε την «Μπαλάντα της Ζηνοβίας» της Ελένης Σβορώνου, σε εικονογράφηση της Μαρηλίας Φωτιάδου.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρίσκεται στο απόγειο της δύναμης της. Σα ανατολικά σύνορα του κράτους η Περσική Αυτοκρατορία, ολόχρυση και επιβλητική, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο. Κι ενώ οι αυτοκράτορες στη Ρώμη αλλάζουν σε όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, ενας αναπάντεχος κίνδυνος κανει την εμφάνιση του και αφήνει άφωνους, ύπατους και συγκλητικούς.

Το όνομα της είναι Ζηνοβία. Μια γυναίκα, μια βασίλισσα ενός ασήμαντου, μέχρι πρότινος, βασιλείου, της Πλαμύρας, υψώνει το ανάστημα της και απειλεί να φτάσει με τα στρατεύματα της ως τη Ρώμη!

Ποια είναι η Ζηνοβία; Ποια είναι η Παλμύρα της σημερινής Συρίας;

Πως κατόρθωσαν να φτάσουν τόσο ψηλά κάτω από τη μύτη δυο πανίσχυρων ηγεμόνων, του Ρωμαίου αυτοκράτορα και του Πέρση βασιλιά; Και πως κατάφεραν να συνταιριάσουν αρμόνικα τον κόσμο και το πνεύμα της Δύσης και της Ανατολής; Ακούς τα άπταιστα ελληνικά της Ζηνοβίας και απορείς. Βλέπεις από τη μια τα περσικά ρούχα των Παλμυρηνών και από την άλλη τους ελληνορωμαϊκούς τους τρόπους και σαστίζεις. Που είμαι, στη Δύση ή στην Ανατολή;

 

Καλώς έλθετε στην ιστορία μιας γυναίκας που ένωσε τα αντίθετα. Καλωσορίσατε στην ιστορία μιας πόλης που τόλμησε να είναι ελεύθερη. Και πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας της. Κι ακόμη πληρώνει…

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό ανάγνωσμα που θα ταξιδέψει τα παιδιά στην Ιστορία . Έχει βραβευτεί με το Α’  βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε εκπαιδευτικό υλικό για την ιστορική περίοδο της ρωμαϊκής εποχής κάντε κλικ εδώ.

)