Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Εφαρμογή εικονικής περιήγησης στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη .

Ημερομηνια: 15-02-2019

Η Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη δεσπόζει στη δυτική πλευρά του όρμου της Ύδρας.

Ο Λάζαρος Κουντουριώτης (1769-1852) υπήρξε πρόκριτος της Ύδρας και μια από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες της εποχής του. Έθεσε τα πλοία, τα πληρώματα και την περιουσία του στην υπηρεσία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Διακρίθηκε για τη σύνεση, τις πολιτικές του ικανότητες και το χάρισμα να επιβάλλεται στους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες. Αναγνωριζόταν από όλους τους Υδραίους ως πρώτος ανάμεσα στους προκρίτους. Στο αρχοντικό του, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, την εποχή της ναυτικής ακμής του νησιού, έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1828) και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής.

Το αρχοντικό περιήλθε το 1979 στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος από δωρεά του Παντελή Λ. Κουντουριώτη (1900-1978). Από το 2001, η Ιστορική Οικία λειτουργεί ως μουσείο, παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

http://www.nhmuseum.gr/el/efarmoges/periigisi-stin-oikia-kountourioti/

Η εφαρμογή εικονικής περιήγησης δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν όλους τους χώρους της κατοικίας είτε με τη βοήθεια μιας  κάτοψης είτε επιλέγοντας έναν από τους τρεις χώρους: ισόγειο, όροφο και κατώι.

Στο ισόγειο θα ανακαλύψουν οικογενειακά κειμήλια των Κουντουριώτηδων. Στον όροφο θα γνωρίσουν έργα της παραδοσιακής νεοελληνικής τέχνης από τη λαογραφική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ εκτίθενται και έργα του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, με θέμα τοπία της Ύδρας που φανερώνουν την ιδιαίτερη σχέση του καλλιτέχνη με τη γενέτειρά του. Στο κατώι, στα παλιά κελάρια του σπιτιού, λειτουργεί Πινακοθήκη δύο καταξιωμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου (1893-1972) και του γιου του Κωνσταντίνου Βυζάντιου (1924-2007), οι οποίοι συνδέονται με στενούς δεσμούς με την Ύδρα και την οικογένεια Κουντουριώτη.

 

Στον σύνδεσμο θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για την Επανάσταση του 1821.

)