Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Η σχέση δασκάλου-μαθητή (βιβλίο)

Ημερομηνια: 10-06-2019

Ο Βασίλης Κουτσιαρής με ενθουσιάζει με κάθε νέο του βιβλίο. Δεν είναι μόνο ότι τα θέματα του είναι τόσο ρεαλιστικά, λες και ξεπήδησαν από την δική μου τάξη, είναι ο τρόπος προσέγγισης τους.

Το βιβλίο του " Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες" με τις υπέροχες εικόνες της Θέντας Μιμηλάκη, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική,  μου θύμισε τον εαυτό μου στα πρώτα διδακτικά μου βήματα. Τότε που νόμιζα ότι ο "καλός" δάσκαλος είναι αυτός που μιλάει πολύ. Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω ότι πρέπει να αφουγκράζεσαι την τάξη, τους μαθητές. Αυτό ακριβώς μας περιγράφει κι ο Βασίλης Κουτσιαρής σε αυτό το βιβλίο, πως χτίζεται η σχέση δασκάλου - μαθητή.

 

Στην συνέχεια μας ταξιδεύει με "Τα φανταστικά μου ταξίδια", τα οποία κοσμούν οι εικόνες της Λίνας Καλογερή και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας. Η Νεφέλη είναι η κατηγορία της μαθήτριας που έχει αναπτύξει πλήρως τον γραπτό λόγο, αλλά χρειάζεται ενθάρρυνση για να εκφράσει προφορικά τις γνώσεις της. Είναι ένα από τα "παιδιά έκπληξη" όπως λέω εγώ. Είναι τα παιδιά εκείνα που θα καταλάβεις τις δυνατότητες τους μόνο όταν αξιολογήσεις ένα γραπτό τους. Πολλές φορές χάνονται σε μια τάξη Δημοτικού, διαπρέπουν όμως στο Γυμνάσιο. Η Νεφέλη του Βασίλη Κουτσιαρή, θα καταφέρει να προσπεράσει όλα όσα την σταματούν να εκφραστεί προφορικά στην τάξη της μέσα από την ενθάρρυνση της δασκάλας και των συμμαθητών της. Θα κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε να κάνουμε λάθη.

Καλή σας ανάγνωση!!!

Μαρία Πριοβόλου