Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Το πάτημα του Έλληνα - βιβλίο

Ημερομηνια: 27-06-2019

 

Ένα βιβλίο με φόντο την ιστορία του Ελληνισμού στα νεότερα χρόνια ξετυλίγει την ζωή του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου " Το πάτημα του Έλληνα" - κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κέδρος - το ανακάλυψα καθώς έψαχνα στοιχεία για την ζωή του Χρυσοστόμου Σμύρνης έπειτα από ερωτήμα της κόρης μου σχετικά με τον βίο του. Έτσι ήρθα σε επαφή με την πολύ αξιόλογη κυρία Σβορώνου, η οποία με πολύ χαρά συζήτησε μαζί μου για αυτήν την προσωπικότητα και το βιβλίο της.

Στο βιβλίο ξετυλίγεται παράλληλα με την ζωή του Χρυσοστόμου και η ιστορία του Ελληνισμού στα νεότερα χρόνια από την Μακεδονία του 1867 έως την Μικρασιατική Καταστροφή. Το βιβλίο θέτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα στα παιδιά: "Έχει κάποιο νόημα η θυσία σήμερα; Υπάρχει μια ιδέα που να αξίζει την ίδια τη ζωή;". Ο ήρωας του βιβλίου, ο Χρυσόστομος Σμύρνης, γεννήθηκε την ίδια μέρα που ο δυναμίτης αναγνωρίστηκε ως εφεύρεση του Άλφρεντ Νόμπελ και ο πρώτος τόμος από το Κεφάλαιο του Μαρξ φτάνει στα βιβλιοπωλεία. Η ζωή του είναι ταραχώδης καθώς είναι ένας άνθρωπος που υψώνει το ανάστημα του για να υπερασπιστεί τις ιδέες του. Θα ζήσει κάποιες από τις πιο έντονες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και θα χάσει την ζωή του μαχόμενος για τα πιστεύω του στην Σμύρνη το 1922.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ιδανικό ανάγνωσμα για παιδιά από 12 ετών. Η γραφή του, καθώς και τα γεγονότα που περιγράφει καθηλώνουν και διδάσκουν. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει βραβευτεί με Εύφημος Μνεία της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Αν επιθυμείτε να εμπλουτισεται την ανάγνωση του βιβλίου με εκπαιδευτικές δραστηριότητες τότε θα βρείτε αντίστοιχες εδώ.

 

)