Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ψηλά τα χέρια

Ημερομηνια: 23-03-2016

Για δεύτερη φορά η Έλενα Αρτζανίδου εμπιστεύεται την teacherland.gr και μας τιμά με τις ιδέες και τις σκέψεις της. Αυτή τη φορά για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις σχολικές κοινότητες το τελευταίο διάστημα: τον σχολικό εκφοβισμό. Με το κείμενό της μας περιγράφει τη διαδικασία "γέννησης" του νέου της βιβλίου "Ψηλά τα χέρια". Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης; Υπάρχει θύτης ή είναι όλοι θύματα νοοτροπιών και δυσλειτουργικών πρακτικών;

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς περιέχει υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, βοηθώντας να μεταβληθούν παγιωμένες αντιλήψεις και δράσεις. 

O Τζίμης στο σχολείο κουβαλάει όπλα που κατασκευάζει. Στα διαλείμματα του αρέσει να τρομάζει τη Μαλένα, να φοβίζει τη Θεοφίλη και να κάνει την Αφροδίτη να κλαίει. Τα άλλα παιδιά τον αποφεύγουν. Μόνο η Μαλένα και ο Περικλής μπαίνουν μπροστά του και προσπαθούν να του αλλάξουν συνήθειες ώστε να σταματήσει να φωνάζει συνεχώς: «Ψηλά τα χέρια αλλιώς θα σας την ανάψω». 

Ψηλά τα χέρια Έλενα Αρτζανίδου

 

Πριν δυο χρόνια 2014,καλοκαίρι στην αγαπημένη παραλία του Ενυδρείου στην Ρόδο,26 καλοκαίρια σταθερά στο νησί, με την αγαπημένη φίλη Μαρία Γιαλουράκη,ξεκινήσαμε μια μεγάλη κουβέντα, όπως συνηθίζαμε τα καλοκαίρια μας, για τα βιβλία, αλλά και για όσο μας απασχόλησαν την σχολική χρονιά που μόλις είχε τελειώσει.

Εκεί, λοιπόν, η Μαρία μου αποκάλυψε ένα γεγονός για μια μαθήτριά της που δεν μιλούσε μέσα στην τάξη,αλλά και στα διαλείμματα.
-Γράψε, με παρότρυνε, κάτι για την επιλεκτική αλαλία.
Το καλοκαίρι εκείνο ήταν το πρώτο καλοκαίρι, ύστερα από 18 χρόνια, που δεν είχα διάθεση να γράψω ούτε λέξη. Μετά τις "Σιωπηλές σκιές"εκδ.Βιβλιόφωνο, που είχα γράψει το 2013,νομίζω είχα διαλυθεί.
Ωστόσο η ιδέα, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, τρύπωσε μέσα μου και αρχές του 2015 ζωντάνεψε με την Θεοφίλη, αλλα και την επανεμφάνιση δύο παλαιότερων ηρώων μου που έχουν μεγαλώσει, από δυο άλλα μου βιβλία των εκδ.Ψυχογιός, την Μαλένα και τον Τζίμη να θέλουν να μπουν στην ιστορία.
Η επιλεκτική αλαλία της Θεοφίλη, αλλά και ο εκφοβισμός που γεννά ο Τζίμης με τα πιστόλια μέσα στην τάξη,με την Μαλένα και τον Περικλή να αντιδρούν  και πολλά άλλα γεγονότα αποτελούν την ιστορία του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε.
"Ψηλά τα χέρια"σε μια υπέροχη εικονογράφηση από τους Λήδα Βαρβαρούση και Πάρι Ναυπλιώτη και τις εκδ.Ψυχογιός.
Εύχομαι και ελπίζω να την απολάυσετε,να σας βοηθήσει, να προκαλέσει σκέψεις,κρίσεις, και όλοι να αναλογιστούμε και καταλήξουμε για το πως ο εκφοβισμός και ο φόβος μπορεί να νικηθεί.
Είναι χρέος όλων μας να προλαβαίνουμε γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σταθούμε δίπλα και να βοηθήσουμε το θύμα, αλλά και τον θύτη πριν προλάβει να προκαλέσει κάτι ανεπανόρθωτο.
Φιλικά Έλενα Αρτζανίδου