Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου

Ημερομηνια: 02-10-2019

Κάπου στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 1940, ένα αγόρι συναντά την Ιστορία και πορεύεται μαζί της στο νέο βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου με εικόνες του Αχιλλέα Ραζή "Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου", που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτικη.

Ο μικρός ήρωας του βιβλίου είναι μόλις 12 χρόνων όταν ξεσπά ο ελληνοιταλικος πόλεμος. Αποχαιρετά τον πάτερα του που πηγαίνει να πολεμήσει στην Αλβανία και έχει μοναδική παρηγοριά τον Καραγκιόζη που παίζουνε στις γειτονιές. Μέσα από την ιστορία του μικρού αυτού ήρωα περνά και όλη η ιστορία αυτής της φοβερής περιόδου. Από τις χαράδρες της Πίνδου έως την γερμανική κατοχή και την απελευθέρωση. Μοναδική παρηγοριά οι παραστάσεις Καραγκιόζη που παίζει ο ήρωας του βιβλίου. Το Θέατρο Σκιών έπαιξε μεγάλο και σημαντικό ρόλο στα τυραννισμενα εκείνα χρόνια.

Ένα βιβλίο που έχει να πει πολλά στα παιδιά για τα δύσκολα χρόνια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και για την λαϊκή τέχνη που οι ανάγκες της εποχής δημιούργησαν και καλλιέργησαν. Αξίζει να το διαβάσετε με τα παιδιά ή τους μαθητές σας.

Ενισχύστε την ανάγνωση με εκπαιδευτικό υλικό για την 28η Οκτωβρίου 1940 που θα βρείτε εδώ.