Άρθρα και Νεα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια

Ημερομηνια: 13-06-2020

 

Με αφορμή την ανακοίνωση για τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα και στα Πειραματικά σχολεία της χώρας στις 29 Ιουνίου, η teacherland.gr σας παρουσιάζει έναν οδηγό πληροφόρησης και προετοιμασίας που ελπίζουμε να βρείτε υποβοηθητικό. Είναι δομημένος με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων ώστε να είναι σύντομος και εύστοχος! 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

Μέχρι το 2014 ο όρος Πρότυπα και Πειραματικά χρησιμοποιούταν για να περιγράψει τα ίδια σχολεία. Το 2015 έγινε ο διαχωρισμός τους, με σημαντική πλέον διαφοροποίηση να αφορά τον τρόπο εισαγωγής: στα Πρότυπα γίνεται με γραπτές εξετάσεις ενώ στα Πειραματικά γίνεται με κλήρωση.

 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ;

1)       1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών

2)       1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

3)       1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

4)       2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών

5)       2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

6)       Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο

7)       Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο

8)       Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων

9)       Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων,

10)   Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης,

11)   Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

12)   Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

13)   Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

14)   Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών

ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ;

Στα εξής δύο: στα Μαθηματικά και στη Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας.

 ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ;

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά. Η ιστοσελίδα της επιτροπής διοίκησης των σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) είναι η εξής: https://www.iep.edu.gr/pps/deppsform.php 

Για κάθε μαθητή/τρια υποβάλετε μία αίτηση (είτε επιθυμείτε αυτός/τή να συμμετέχει στη διαδικασία εισαγωγής για ένα Πειραματικό Σχολείο, είτε για ένα Πρότυπο Σχολείο, είτε και για τα δυο). Εφόσον ο μαθητής/η μαθήτρια φοιτά σε Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο το οποίο είναι συνδεμένο εγγράφεται (εφόσον το επιθυμεί) στο συνδεδεμένο σχολείο της επόμενης βαθμίδας.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ανήκουν στην κατηγορία των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, το δηλώνουν στο Πρότυπο Σχολείο στο οποίο ενδιαφέρονται να εισαχθούν τα παιδιά τους και οφείλουν να προσκομίσουν στο σχολείο ή να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) του σχολείου τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι 19 Ιουνίου 2020.

 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ;

Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν ορίζεται εξεταστέα ύλη και δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. Επίσης οι μαθητές/-τριες δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στη εν λόγω δοκιμασία. Όσα ήδη γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο αρκούν για τη επιτυχή συμμετοχή τους. Κάθε μάθημα βαθμολογείται με μέγιστο 60  μονάδες, άρα 120 στο σύνολο. Τα θέματα επιλέγονται από ειδική επιτροπή και είναι ίδια για όλα τα σχολεία, ενώ η διόρθωση γίνεται από δύο διορθωτές.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, τα θέματα και των δύο γνωστικών πεδίων (Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικά) θα είναι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και οι απαντήσεις θα σημειώνονται σε ειδικό απαντητικό φύλλο, το οποίο θα αποσταλεί στα σχολεία από την Ε.Ε.Π.Π.Σ.

 ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ;

Στην teacherland.gr μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό για μία σωστή προετοιμασία και με τους ρυθμούς που εσείς επιλέγετε.

Για τα Μαθηματικά σας προτείνουμε τα επαναληπτικά φύλλα εργασίας της Στ΄ τάξης, που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στοχευμένα στον έλεγχο των γνώσεων των μαθητών. Ενδεικτικά ακολουθείστε τον σύνδεσμο  εδώ.

Για τη Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας σας προτείνουμε τα επαναληπτικά φύλλα εργασίας της Στ΄ τάξης, που είναι δομημένα σύμφωνα με τις επιταγές των εξετάσεων για την κατανόηση κειμένων και την παραγωγή γραπτού λόγου. Ενδεικτικά ακολουθείστε τον σύνδεσμο εδώ.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι η Μαρία Πριοβόλου (η υπεύθυνη των Μαθηματικών στην teacherland) και ο Χρήστος Μερεντίτης (ο υπεύθυνος των Φιλολογικών στην teacherland) εκδίδουν στις εκδόσεις Πατάκη τα αντίστοιχα βιβλία: Πρότυπα Γυμνάσια - Οδηγός προετοιμασίας για τα Μαθηματικά και Πρότυπα Γυμνάσια - Οδηγός προετοιμασίας για τη Γλώσσα, που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές στην ουσιαστική προετοιμασία τους.